Home

Discutam zilele trecute cu un grup de prieteni: ce ne trage inapoi la slujba sau in afaceri (daca vorbim de antreprenori) sa progresam? Discutia era pentru romani, dar contextul cred ca poate fi largit.

Au fost mai multe “ipoteze”: mediul (era cel mai la indemana sa dam vina pe “factorii externi”), lipsa de profesionalism a celor din jurul nostru, birocratia, lipsa educatiei in lucrul tip retea, partiala intelegere a mecanismelor pietei, lipsa increderii in parteneriat… si, in final, a venit si ideea ca de multe ori suntem “blocati” de orgoliu! Bine, ideea a pornit de la o afirmatie a unuia dintre interlocutori, care absent pana in acel moment, a dat-o din retur: “eh, suntem ai dracu!” Ulterior am “rafinat-o” si am ajuns la concluziile de mai jos.

Mi s-a parut pe cat de bombastica si “alternativa”, pe atat de adevarata. Culmea este ca, daca ne uitam atent, orgoliul vine atunci cand ceva ne scapa – nu stim, nu intelegem, nu am auzit, nu ne-a parvenit informatia – si alegem sa negam aceasta omisiune prin ignorarea acelei perspective cu totul. In toate locurile de munca prin care am trecut am sesizat aceasta manifestare.

Sigur, putem da “vina” si pe lipsa inteligentei emotionale, pe proasta comunicare… dar tot din observarea experientelor trecute pot spune ca nu conteaza. Cat de smart si echilibrat este un om, orgoliul il dovedeste. Cat de instruita si educata este acea persoana, orgoliul e mai tare! 

Nasol este – si sunt deschis oricarei “critici” a ideii – ca acest comportament este irational. In intelegerea mea, orgoliul manifestat constant nu face decat sa segmenteze coeziunea unei echipe. Este, poate, efectul secundar cel mai aspru pe care il genereaza orgoliul. Daca obiceiul in sine este “dozat” cu lipsa de profesionalism a unora dintre “coechipieri”, probabil ca asta se traduce prin pierderea unor talente. Cand contextul este “vaduvit” de leadership, nu ma pot gandi decat la esec pe termen mediu. Iar cand orgoliul este insotit de lipsa de etica, in intelegerea mea, nu se mai poate face nimic!

Advertisements

One thought on “Orgoliul in business

  1. Orgoliu – un virus pe care il avem toti, dar care se manifesta in diverse situatii. Intai este depistat la coleg, partener de afaceri sau prieten. Pentru ca este siret, tie, adica mie, mi se arata numai atunci cand vreau sa il vad, cam rar:), cu toate ca se poate manifesta mai des. E important totusi ca in spatele orgoliului se afla omul.
    La ce zi am avut astazi, am foarte multe de spus pe tema asta…dar partea cu putem fi mai buni ma opreste si acum, cum s-a mai intamplat astazi de vreo doua ori.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s