Home

Pentru ca au fost cateva zile bune de relaxare, printre altele, am apucat sa vad si eu de acum celebrul Zeitgeist. Am vazut si o parte din al doilea episod, in care tematica e mai degraba orientata spre lumea financiara si mecanismele ei globale. M-a provocat “miezul” acestui film, si anume, teoria conspiratiei. Cu atat mai mult cu cat aseara am revazut Dune’ul lui Frank Herbert. Si asta totul pe fondul lecturii unei carti primite de Craciun (The Armchair Economist, Steven E. Landsburg).

O sa incep cu concluziile: imi este clar ca Zeitgeist este un produs comercial cu un succes similar Codului lui DaVinci. Este mai mult decat o colectie de idei provocatoare si mai putin decat un documentar. Toate ipotezele mentionate pot fi plauzibile, in ciuda faptului ca aceleasi idei le-am auzit de nenumarate ori cand a venit vorba de conspiratie si arii “oculte”, misterioase, ale lumii in care traim.

Inclusiv subsemnatul trata in lucrarea de diploma lucruri despre rolul multinationalelor in economia mondiala. Si imi puneam retoric intrebarea daca ele reprezinta fata unui noi tip de imperialism, in care dependenta era creata “stiintific” si relativ etic: prin noi obiceiuri de consum (marketing), printr-un nou model de organizare (privatizare) si cu noi instrumente de conducere (tipologii de management). Toate ingemanate sub o singura idee: “trailblazers” vs. “disseminators of culture”. Si asta se intampla acum 10 ani si ceva, in conditiile in care aveam si atunci bibliografie serioasa care trata subiectul.

In consecinta filmul nu m-a luat prin surprindere in totalitate. Nici sub aspectul ideatic, si nici ca si continut al scenariilor. Si pot fi de acord cu multe dintre asertiunile din film. Pot fi de acord ca multe dintre obiceiurile umanitatii seamana cumplit cu un soi de sclavie… Insa, ca si Codul, filmul aduce o gramada de motive, simboluri si prejudecati; ceea ce il face relativ greu de digerat. Cu atat mai mult cu cat in multe cadre se vorbeste mult prea general.

Sectiunea cu adevarat surpinzatoare, pentru mine cel putin, este cea religioasa. Si o sa aprofundez “conspiratia” cu pricina. De asemenea, a propos de surprize, mi-a pus o noua perspectiva a creatiei monetare din perspectiva unui exercitiu piramidal. Si cum vremurile o reclama, pare sa nu fie cu totul si cu totul ipotetica; din cand in cand, ca acum, tre’ sa nivelezi asperitatile. Sau sa aspiri bulele… Trebuie sa mai dau putin praful de pe cartile de macro-economie ca sa ma conving daca intuitia mea graieste adevarul 🙂 .

Care era legatura cu Dune? Probabil intr-un articol viitor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s