Home

In ultima vreme munca mea a intrat intr-o faza de creatie de scenarii. Nu de film 🙂 E vorba de scenarii de business, de cicluri, etc. Activitatea in sine este pe cat de faina, pe atat de frustranta.

E faina pentru ca te pune sa gandesti cu adevarat. Te pune sa faci cercetare, sa vezi cum au esuat altii, cum au depasit momentele… te trimite la istorie, te trimite la cunostinte, te indeamna sa creezi… deci are toate ingredientele care ii plac “modelistului” takeda 🙂

De ce e frustranta? Pentru ca ipotezele pe care le formulezi sunt uneori contradictorii. Trebuie de multe ori sa faci presupuneri, pentru ca, pana la urma, vorbim de un proces de prognoza. Alternativa ce-i drept; dar ramane o activitate de “glob de sticla”.

Fratele explorish m-a miluit azi cu un articol-interviu dat de Nassim Taleb pe tema cartii sale, The Black Swan. In paranteza fie spus, m-a uns pe inima cand a spus ca ar interzice imediat in universitati predarea teoriei portofoliilor si a regresiilor liniare… [“anything in finance that has equations is suspicious”]…

Ceea ce m-a provocat grupa mare a fost lipsa lui de incredere in scenarii si planificare pe baza de scenarii. Motivul? Nu lasa oamenii sa gandeasca alternativ (“out of the box”). Cu toate ca (asa cum va spuneam) si mie mi se pare ca gandirea in termeni de scenarii are limite, cred totusi ca e utila.

Spre exemplu, cred ca e util sa tii cont de factorii de succes ai unei idei inovatoare, spre exemplu, si sa creionezi drumuri alternative pe masura ce respectivii factori de succes se dovedesc a fi corect identificati. Nu sunt in acest caz justificate scenariile alternative?

Si, incheie Taleb: “my idea is to base your navigation on fragility”.  La asta chiar trebuie sa ma gandesc… 🙂

Advertisements

2 thoughts on “Sunt bune scenariile?

  1. pai, ai citit cartea cu pricina? zice acolo de dusmanul lui nr. 1, curba lu’ gaussss aplicata in economie, si de prietenul lui nr 1, modelu’ fractal a lu’ Mandelbrot. pana la urma, si acesta din urma poate da intr-un fel de scenarii, dupa cat m-o dus pe mine intzelesu’.

  2. de acord cu Gauss… desi tu am vzt ca te raportezi destul la ea 🙂 mai ales ca e instrument de baza pentru marketing research, nu?

    pe de alta parte, fractalele sunt elemente de evolutie. pot fi de acord, dar pana la urma si in cazul lor apare un tipar care se distribuie cu o anumita probabilitate/ frecventa/ rigoare. asta asa, la prima “intelegere”

    p.s. Pooja ar aprecia mult fractalele… aduc mult cu ideea de caleidoscop! poate ar trebui sa aprofundam 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s