Home

Cu ceva vreme in urma discutam cu explorish despre “atributul” profesional cheie pentru ceea ce am numi “inovatie”. Ar trebui sa fie talentat, sau creativ (in sensul de creator)? La prima vedere se poate spune ca cele doua reprezinta unul si acelari lucru. Mie mi se pare ca sunt doua lucruri total diferite:
– “talentatul” este cel/ cea care te va surprinde sau, pe romaneste, te va lasa cu gura cascata cand restul in jur vor face eforturi serioase sa gaseasca o solutie;
– “creatorul” este cel/ cea care iti va construi o idee de la cap la coada si iti va da confortul ca rezultatul final este unul durabil.

Dilema asta m-a urmarit in ultima vreme pentru ca trebuie sa construiesc o mica echipa in zona de “solutii” si “inovatie”. Si am stat si am buchisit ideea. In final, am optat pentru creatie. De ce? Pentru ca ofera celor din jur mai mult echilibru si, pe fond, oamenii orientati spre creatie sunt mai bine “mobilati” cu inteligenta emotionala, chiar daca nu exceleaza in viteza de reactie.

Si azi, colac peste pupaza, iata ce primesc de la un bun prieten:

” Sa nu pretindem ca lucrurile sa se schimbe daca tot timpul facem acelasi lucru.

Criza este cea mai binecuvantata situatie care poate apare pentru tari si persoane, pentru ca ea atrage dupa sine progrese. Creativitatea se naste din necesitate precum ziua se naste din noapte. In perioada crizei se nasc inventiile, descoperirile si marile strategii. Cine depaseste criza se depaseste pe sine insusi, fara a ramane “depasit”. Cine atribuie crizei esecul, isi ameninta propriul talent si respecta mai mult problemele decat solutiile. Adevarata criza este criza incompetentei.

Problema persoanelor si tarilor este lenea si indiferenta pentru a gasi solutii si iesiri din astfel de situatii. Fara criza nu exista duel, fara duel viata este o rutina, o agonie lenta. Fara criza nu exista valoare. In perioada crizei infloreste ce-i mai bun in fiecare, pentru ca fara criza orice vant este o mangaiere. Daca vorbim despre criza, o promovam iar tacerea este o exaltare a conformismului.

In loc de toate acestea, mai bine sa muncim. Sa terminam odata cu singura criza amenintatoare: tragedia de a nu dori sa luptam pentru a o depasi.”

Albert Einstein

universe_expansion2

Advertisements

4 thoughts on “Talentat sau creator?

 1. in opinia mea, talentatu’ e cel care face lucrurile mai bine/usor/repede ca media celorlalti. asta nu inseamna neaparat ca surprinde, ci ca exceleaza. de exemplu, dan grigore stie sa cante la pian mult mai bine ca marius moga. e mai talentat. a compus el vreo piesa insa? exista deci talentati necreatori, iar pe mine creatoru’ e cel care ma surprinde.

  dar creatori netalentati, exista?

  daca iti pui problema sa alegi intre ei si ii consideri mutual exclusive… poate intelegem lucruri diferite prin “talentat”.

 2. Obiectivul meu este unul pe termen lung. Si tine de excelenta. Prin urmare, depinde cum percepi tu notiunea de excelenta. Pentru mine Dan Grigore reprezinta excelenta. Iar in context, Moga ar fi talentul. Asta pentru ca l-ai dat exemplu… Altfel nu il gasesc relevant, cel putin momentan.

  Persistenta face diferenta. Daca Marius Moga va face aceleasi minuni muzicale comerciale si peste 10 ani, in intelegerea mea, este un talent creator. Insa, tot in intelegerea mea, Dan Grigore este creator. Pentru ca ce iese din mana lui are persistenta; deci, in intelegerea mea, e creatie.

  Da, cred ca exista creatori netalentati. In particular pot sa iti dau si exemple.

 3. interesant. io nu-l vad pe dan grigore creator. talentat, da, interpreteaza cu talent creatiile altora, dar atat. creeaza o atmosfera, pune ceva din sufletul lui acolo, da – un creator de “experiente”, dar pentru mine asta e un joc de cuvinte, o nuanta – paradoxal, creeaza ceva unic si irepetabil, dar nu fundamental nou, nu compune.

  moga in schimb compune. pe el il vad creator. si talentat, desigur. a, ca nu ma rabda nervii sa-i acult melodiile cu texte imbecile, asta-i altceva. dar mi-ar placea sa am talentul lui creator. si nu conteaza ce va face peste 10 ani. einstein n-a creat toata viata, sau n-a creat la nivelul teoriei relativitatii toata viata. sunt creatori “constanti” in timp (mozart, goethe & the like), altii care “ard” repede (one hit wonders – si aia-s creatori. sau bill gates :).
  dar banuiesc ca tu pentru firma nu cauti one hit wonders…

 4. Un pochito momentito… Nici ca analogie nu mi se pare oportun sa adugi discutia despre Moga in compania Goethe, Mozard. Iar cu Einstein… Ar fi o reala blasfemie 🙂

  Da, cred ca e vorba si de perceptie cand vorbim de creatie prin talent. Da point is…simt nevoia sa ma inconjor cu oameni care creeaza.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s