Home

Asta e noua mea viziune pentru Romania. Altfel spus: de ce cred in agricultura ca salvare pentru Romania?

Zilele libere de Paste au fost un ragaz bun pentru minte si spirit (mai putin pentru fizic care a trebuit sa suporte cu stoicism multele feluri de bucate 🙂 ).

Pentru ca Pooja a cumparat iar o tona de flori (trandafiri, arbusti), a trebuit sa ma intorc la munca de jos, respectiv facut gropi si amestecat pamantul cu ingrasamant natural. Basca, ai mei tocmai au finalizat un mini-proiect de “infrastructura”, respectiv un putz de mare adancime (100 de metri); care, da, a fost scump, dar care ne-a schimbat perspectiva de eficienta si comfort in “gospodarie”; cine stie, maine-poimaine o mica afacere agricola de familie?!

Cum va spuneam, intre un ou rosu si o bucata de drob, am mai dat la harlete. E un exercitiu foarte bun, nu doar pentru ca faci miscare, dar ti se elibereaza mintea de orice blocaj. Deci sapatul face bine… sigur, nu in exces! 🙂  

Ganditi-va insa daca toata suflarea romaneasca ar incepe sa se gandeasca  mai profund la ce ar insemna revigorarea agriculturii. Pai, la o prima evaluare rezolva toate problemele.

In primul rand se rezolva problema fortei de munca. Si nu vorbesc aici doar de persoanele implicate direct in partea agricola, ci si la cei care vor munci in activitatile conexe.

In principiu, se recladesc premisele pentru revitalizarea catorva sectoare economice facute zob de vremurile actuale. S-o luam pe rand:

1. orice mic gospodar are nevoie de un utilaj; ca e tractor, ca e altceva similar, are nevoie de el. Asta inseamna ca are nevoie de credit sau leasing. Una la mana…

2. orice productie agricola are nevoie de asigurari sanatoase, smart. Pentru recolta si pentru produsul finit… doi la mana!

3. este nevoie de crearea unor burse de marfuri (seminte, grane, etc). Deci, pui si bazele unei infrastructuri comerciale complexe. Ca sa mai aiba si brokerii ce face… la urma urmelor pe ei nu ii inytereseaza ce tranzactioneaza. Ideea este sa aiba ce…

4. revitalizezi o parte semnificativa din industria auto (utilitare, furgonete, camionete, etc). Slava Domnului, este loc de asa ceva la Dacia. Si la Craiova. Poate si la Brasov, Zalau.

5. turimul/ agroturismul de calitate, autentic poate de asemenea sa se relanseze,

6. pe fondul imbunatatirii tuturor utilitatilor: gaze, apa, drumuri, telecom pana in cele mai indepartate cotloane.

7. implicit imobiliarele, ca nivelul de trai creste! Nu va mai fi ca acum un an doi, dar poti sa mizezi pe o revenire, mai ales ca orice activitate agricola atrage dupa sine nevoi de depozitare, prelucrare… productie, in general!

8. rezolvam, implicit, problema ecologica in zonele qvasi-desertificate in ultimii ani.

9. putem rezolva pe fond problema alimentatiei ieftine si de calitate, cuplate cu investitii in cercetare in microbiologie… care va face toti banii in secolul care curge!

10. …si in masura notabila imbunatatim deficitul comercial al Romaniei, pentru ca nu va mai trebui sa importam chiar tot. Poate doar ulei de masline… desi, la cum evolueaza modelul climatic.

Un mic decalog, ca tot e la moda! Sunt convins ca oportunitati/ idei complementare se pot genera in continuare. Astea sunt doar cateva, care mi-au venit in cap, cat am dat la harlete… 

Mi-am intitulat articolul “gata cu praful si noroiul”, pentru ca, paradoxal, investind in agricultura, si punandu-le pe toate cap la cap, scapam de hartoape, saracie, ulite si curti desfundate iarna si prafoase vara!

Si reiau argumentul initial: un program agricol national, gandit cu capul limpede, rezolva problemele sociale in mare masura! E o solutie simpla: punem agricultura in centrul programului de guvernare! Si restul… se rezolva de la sine.

Pentru asta, fireste, e nevoie sa vrem! Apoi, este nevoie sa ne asumam o perioada de 5-10 ani de constructie a unui astfel de program. Adica un pic de leadership si gandire strategica ne trebuie…

Agricultura nu are aceleasi randamente si cicluri de retur al investitiei ca imobiliarele. Dar nici nu te lasa sa mori de foame…

In fine, e nevoie, psihologic, sa ne decuplam de pseudo-complexul de “tara agrara”… ce-o fi rau in asta?!

Advertisements

9 thoughts on “Gata cu praful si noroiul!

 1. acu vreun an ma gandeam aproape serios, din diferite considerente, sa ma apuc de ceva agricultura/dezvoltare durabila. n-am facut-o, in diverse considerente, dar cred ca subectul merita un pic elaborat.

  cele 10 aspecte imi suna bine. asa ca ma intreb – ok, daca e totul asa evident, de ce nu se intampla? de ce nu se intoarce lumea la agricultura?

  propun sa intoarcem problema pe fatza cealalta, sa intrebam “de ce nu”, si apoi poate gasim argumente sa ‘brigi dă ghep’.

 2. – rata de recuperare a investitiei
  – perioada de recuperare a investitiei
  – munca agricola in sine care nu e suficient de fancy, trendy, cool pentru tinerii de la tzara (puturosenia)
  – valoarea aiuristica pe care a luat-o pamantul, respectiv mutarea din extra, in intravilan… ca sa construiesti case si proiecte imobiliare…

  astea ar fi cateva din cauzele la suprafata!

  porumboiu nu a avut nici o greata! si acu’ are bani sa bage si in fotbal. o fi dat si la arbitrii? 🙂

 3. pana una alta Salt Investment, o corporatie islandeza a investit in agricultura in Oltenia si alte zone din tara, pe mii de hectare si le merge foarte bine, pentru ca nu-i asa numai strainii stiu sa mai faca agricultura in Romania 😦

 4. cred ca primele 2 snt problema. punctul 3 cu trendy si cool, daca primele 2 ar fi in regula cred ca multi tineri s-ar apuca de agricultura – ban sa iasa!

  porumboiu, ca si islandezii, a avut capital. atat material (nu intreb de unde, dar ma intreb), cat si…relational , de a pus mana pe pamant bun. eu n-am, ar trebui sa iau credit pe partea materiala, iar pe cea relationala probabil as lua tzeapa de la grangurii locali, iar cu rata si perioada de care ai pomenit mi se accentueaza risk-aversionul caracteristic :).

  dar, sa nu aberez prea mult despre lucruri pe care nu le cunosc in detaliu :D. hai sa incercam sa estimam, cu cunostintele “in this room”, care ar fi rata de recuperare a investitiei, ce investitie ar fi necesara, care ar fi principalii pasi si piedici? concret. si apoi sa vedem cum ar putea fi driblate aceste probleme. what’ya say?

 5. da… am vazt si eu articolul.

  am vrut sa pun un post la mine. dar… din nou, raman cu satisfactia ca am anticipat miscarea.

  si raman cu insatisfactia ca anticipez chestii doar pe blog…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s