Home

Datorita Irinei (stie ea care 🙂 )…

“Notarea, elevilor, la obiectele de studiu se face tot prin calificative. In cursul trimestrului se dau lucrari de control care se puncteaza de 0 la 100 puncte. In functie de punctele obtinute se da calificativul la obiectul respectiv.

Pentru fiecare elev exista un “dosar” in care se mentioneaza pe o parte EVALUAREA PUNCTELOR DE VEDERE iar pe cealalta parte EVALUAREA OBIECTELE DE STUDIU. Acest dosar este inmanat elevului pentru a fi prezentat parintelui. Parintele trebuie sa-si puna stampila care atesta luarea la cunostinta. In cazul nepotului meu tatal lui(Oto-san) aplica stampila lui. Nu se folosesc semnaturile de luare la cunostinta.

Completare:

-Elevii sunt invatati cu “responsabilitati” fata de membrii grupului, respectiv clasei sau cercetasi, din care fac parte.

-Membrii clasei se numesc prieteni sau parteneri. Si asta, deoarece, majoritatea japonezilor au afaceri proprii iar copiii sunt pregatiti sa ajunga oameni de afaceri sau foarte buni angajati. Comunicarea este foarte importanta la ei.

-Intr-ajutoarea este foarte importanta si ea. Se cultiva inca de la gradinita.

-Respectul pentru persoanele in varsta sau elevii mai mari cu 2-3 ani este la mare cinste. Asa cum era in Romania intre cele doua razboaie mondiale cand fratele mai mic cu 2 ani ii spunea nene celuilalt mai mare.

-Invatatorul(sensei) nu sta la “panda” ca sa vaneze greselile elevului dimpotriva. El observa punctele mai slabe ale elevului apoi le comunica parintelui in particular.

-Elevul nu este umilit in fata clasei sau parintilor. Tendinta este ca invatatorul si parintele sa-si conjuge priceperea in a-l ajuta pe elev fara a-l face sa-si piarda increderea in sine.

-Inca de la gradinita se pleaca in tabere departe de casa parinteasca pentru a-i deprinde sa devina independenti.

-Elevii nu sunt crispati la ore iar daca gresesc la un raspuns nu sunt admonestati, raspunde alt elev. Am asistat la cateva ore deschise, inclusiv muzica.

-La muzica au un profesor special. In fiecare an se invata alt instrument muzical.

-Se pune accent pe sport inca de la gradinita. Se fac tot felul de concursuri in acest sens.

Se face popularizarea, la TV, a activitatilor desfasurate de elevi in timpul taberelor de vara. Au instructori si din strainatate care-i invata pe elevi(baieti si fetite)supravietuirea in padure, recunoasterea speciilor de pasari, gaze, ciuperci, copaci etc.

Sunt invatati sa protejeze viata, nu omoara gazele sa le puna in insectar dimpotriva, gazele se vand in recipiente speciale insotite de instructiuni pentru ingrijirea lor.”

Mai multe, gasiti aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s