Home

Am trecut ani la rand pe langa el. Si nu m-am oprit. Pooja a insistat sa o duc la muzeul care se afla la 10 km de Pitesti, in drum spre Bucuresti pe soseaua veche, via Topoloveni si Gaesti. Si la 3 km de casa noastra de la tzara…

Relativ sceptic, am acceptat sa mergem. Si scepticismul mi-a fost spulberat. Am gasit un muzeu in adevaratul sens al cuvantului. Fara a avea mari pretentii, locul este curat, ingrijit. Departe de avea marimea si somptuozitatea unor locashuri occidentale ale istoriei moderne (sec. 17 – 19), muzeul te intoarce in timp cu succes. Amprenta vremurilor se simte din plin. Prin miros, prin micile imperfectiuni, prin prisma faptului ca e un loc izolat de oras.

Conacul este plin de izul brancovenesc. Casa boiereasca are de toate, chiar daca e relativ modesta in exponate. La intrare este postat un arbore genealogic; asta ca sa vedem ca noi chiar avem traditie monarhica, chit ca am numit-o in alt fel. Vedem ca familia Golescu a dat tarii timp de doua secole si ceva si paharnici, si mari logofeti, si vornici, si agi… de toate. O familie de curte, educata, daca ne uitam la preocuparile familiei de-a lungul timpului, la pianina din camera de oaspeti si la biblooteca din hol. O familie relativ consecventa ca si prezenta in viata publica si politica. Si veti vedea si pe unde a trecut Tudor Vladimirescu inainte sa moara.

In spatele conacului este un muzeu etnografic argesean care are de toate: straie, oale, unelte agricole, preshuri si covoare populare, razboaie de tesut. Lucruri care mie mi-au adus aminte de copilarie. Si pentru ca pe multe le-am trait pe pielea mea, la bunici, am inteles ca nu a trecut mult de la acel moment (istoric vorbind). Asta ca sa nu mai incercam sa parem altceva decat suntem: un neam inshurubat bine in viata rurala. E pacat ca ne “dam silinta” sa scapam de ea, sau, oricum, sa uitam de ea.

In fine, in finalul excursiei merita sa va opriti si in muzeul satului de acolo, care e de vreo trei ori mai mare decat cel din Bucuresti. Si as indrazni sa spun ca mai neaosh… 14 hectare are tot domeniul de la Golesti si are case de peste tot din Romania. 

87m

Gasiti aici un link cu o scurta descriere. Insa, sugestia mea este sa mergeti sa il vedeti… ca mergeti prin Pitesti spre Brasov, spre Sibiu sau spre Valcea, faceti un popas. Ceea ce il deosebeste total de muzeul satului din Bucuresti, este pozitionarea exact in “zeama” proprie: satul romanesc! Nu veti auzi masini, nu veti auzi claxoane si sirene, nu veti vedea dincolo de gard tiribombe de Herastrau, nu veti vedea prin gard fitzaraiele de “zona nord”, nici betoanele inalte la zenit… Oile, vacile, caii, cocoshii, porcii sunt acolo… le/ ii veti auzi, le/ ii veti vedea. O sa gasiti in “sat” razoare de ceapa, mici ogoare cu porumb, parcele de vita de vie, pomi fructiferi… aleile pietruite (deci nu asfalt!). Oamenii sunt neaoshi, aerul curat. Fac prinsoare ca va veti simti autentici 🙂 . 

Parerea mea! 🙂

4 thoughts on “Muzeul Golesti

  1. am trecut ani la rand pe langa el, si nici nu am stiut ca in spatele portilor e un muzeu 🙂 a fost foarte interesant dar un pic prea autentic: prin conac si muzeul etnografic ne-a fost ghid paznicul, iar prin “sat” ne-a alergat (la propriu) o localnica care se ocupa probabil cu stersul prafului prin muzeu.
    daca ai drum pe la Sibiu incearca sa vizitezi muzeul satului de acolo, e mai putin autentic dar mult mai mare si mai variat.

  2. si pe noi tot localnica ne-a ghidat in sat. important este ca se descurca 🙂

    in rest? cum merge masinile internationale de afaceri? 🙂

  3. tot corporatie 😦 macar astia fac software

    cat despre muzeu, de data asta as fi fost fericit sa dau 5 euro pe un audio guide. daca n-as fi citit pe aici ca e si un muzeu al satului, as fi plecat direct dupa plimbarea prin muzeul etnografic (paznicul ne parasise pt alt grup) si nu era nici un semn sau indicator..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s