Home

Aveam aseara o discutie pe tema alegerilor in viata si modului in care, profesional sau personal, esti validat de cei din jur. In special de cei care nu te cunosc. A venit vorba de pozitionarea unor comportamente mitocanesti sau badaranesti ca standarde pentru cei mai multi dintre noi si promovarea pe sticla/ presa/ media a unor persoane care intrunesc aceste “virtuti”. Si la care oamenii se raporteaza; pentru ca acele persoane, indoielnice din punctul meu de vedere ca si forta a personalitatii si vigoare a caracterului, ofera auditoriului ceea ce auditoriul vrea.

Si intrebarea de aseara (cadrul era total informal, prietenesc, amical) era: le dam maselor ceea ce vor, sau cautam sa schimbat sau sa atenuam cat mai mult in jurul nostru asfel de manifestari? Ce face sau ce ar putea face legitima optiunea noastra pentru viata (sa o numim de dragul conversatiei educatie si civilizatie)? Este nevoie de mai multa educare civica sau de bici/ pulan/ coercitie?

La o oarecare concluzie, am ajuns: noi nu stim (vorbesc de romani) sa folosim libertatea si virtutile democratiei. Asta daca in viitorul mediu si lung vor mai avea sens global…

Au discutat multi despre asta in presa si la TV… se fac emisiuni, se fac campanii… Cu toate astea, magariile se mentin. Nu as spune neaparat ca sunt problemele romanilor. Am urmarit si evolutia celebrei de acum Susan Boyle si semi-esecul ei ca om, in ciuda faptului ca are toate ingredientele sa sara mult deasupra mizeriei umane! Masele au facut-o celebra; masele au tras-o inapoi… Deci fatalitatea din jurul ideii “capra vecinului” nu e o poveste romaneasca. E una a speciei.

Masele vor paine si circ; o spune antichitatea. Masele vor bezele si ciocolata; vor lapte si miere; vor indestulare… Masele vor sa stie, de exemplu, nu de ce a stat Susan Boyle in anonimat 48 de ani, in ciuda talentului unic. Sau ce face in calitate de voluntar pentru biserica din satul scotian unde a trait in ultimii 48 de ani… ele vor sa afle ce face Susan Boyle cand nu e pe scena, ce isi cumpara, cu cine se intalneste de cand e celebra… am mai scris despre mase cand vorbeam despre efectele recesiunii.

[Ce vrea consumatorul… sa fie protejat si sa se imbogateasca usor! Nothing more, nothing less. Cand nu castiga suficient, iese in strada. Cand castiga prea mult, se imprumuta suplimentar. Consumatorul este irational. La nivel micro, el va fi multumit cata vreme nu il ia nimeni la intrebari. Iubeste libertatea proprie, vrea sa faca ce il taie capu’ si, pe fond, sa traiasca mai bine. Deci, e egoist!]

Probabil subiectul de aici e vesnic de cand lumea… dar, abia acum s-a copt si in mintea lui Takeda.

2 thoughts on “Masele si “virtutile” lor

  1. a propos de mase, mai precis de “masa romaneasca”, mi-ai adus aminte de articolul asta primit recent pe email, despre ce zicea cartarescu in 2005.

    despre mase si virtutile lor, de data asta fara ghilimele, deci oarecum in alta ordine de idei, ai citit asta? am terminat-o recent, si mi-a servit argumente la dezacordul instinctiv cu elitismul propovaduit de dobrovolschi in interviul cela, de exemplu. dar asta e un pic alta discutie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s