Home

Asa cum v-am obisnuit, nu am sa insist prea mult pe aspecte “biografice”. Internetul este si in acest caz generos. Istoria a fost deja scrisa. O sa ma concentrez, ca de obicei, pe aspectele de “simtz”.

Din start, de mentionat, total diferit de Londra. Mai intim, mai clasic, mai linistit. La fel de scump 🙂

IMG_1170

Aici sunt marii magnati ai Scotiei. Aici e centrul financiar al Scotiei. Aici este parlamantul Scotiei… de care se cam face bashcalie. Si nu doar pentru ca respectiva cladire se afla pe locul unde odinioara era o berarie… Deci nu doar la noi politicienii sunt considerati circari si sarlatani. M-am mai linistit 🙂

Aici, in vecinatatea imediata a orasului, s-a nascut golful (sportul cu crosa 🙂 ).

DSC_0824

Aici suna cel mai abitir cimpoaiele si bat cel mai indraznetz tobele. Aici este in principiu efervescenta culturala scotiana la cel mai ridicat grad, pentru orice tip de arta.

IMG_1269

Despre simbolurile Scotiei gasiti aici mult mai bine si documentat prezentat. Dintre toate, cel mai surprinzator mi s-a parut scaietele… pentru mine alegerea lor si persistenta ei imi transmite cat sunt de autentici. Limba este de maaare angajament; greu intelegi ce zic. Chiar si azi scotiana de strada suna ceva de genul…

IMG_1161

La fel de spectaculoase sunt si kilt-ul si cimpoiul.

DSC_0497

Asa cum scriam si in articolul de deschidere, in Edinburgh s-a pastrat din punct de vedere arhitectonic izul roman, cu tot arsenalul de colonade, frontispicii si piatzete de pe vremea cezarilor stapani peste Britania.

DSC_0383

In egala masura, mai ales daca ne uitam la castel si vecinatatile lui o sa intelegem de unde s-a inspirat  doamna JK Rowling (dupa cum sustin localnicii) cand a scris Harry Potter si a descris taramul vrajitorilor cu patalama. Mixul asta romano-celtico-anglo-saxon da foarte bine; te trimite si in zona de poveste, dar si in perioada medievala.

DSC_0209

Castelul… dupa cum vedeti!

DSC_0121

Berea… asishderea 🙂

DSC_0506

Poate si datorita festivalului (The Fringe), principala ruta pietonala, Royal Mile era foarte animata. Tipic pentru un oras european, cu traditie, care se respecta.

DSC_0511

IMG_1176

In timpul festivalului anual de la Edinburgh se desfasoara parada militara, numita Tattoo, unde vin fanfare din mai multe tari. Un exemplu gasiti mai jos:

Pentru mine, cei mai spectaculosi au fost niste elvetieni. Ii gasiti mai jos:

Iar perspectiva… de zile mari!

IMG_1175

One thought on “Edinburgh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s