Home

Keep your face towards the sun and the shadows will fall behind you“… sub auspiciile acestui citat a inceput scurta noastra incursiune in Scotia. Inainte de a intra in miezul lucrurilor, o sa va impartasesc cateva simtaminte despre Scotia si oamenii ei.

E o tara verde. E verde prin lege. Legea naturii, care spune ca trebuie sa ploua cel putin o data pe zi. Legea omului care spune ca zonele verzi raman zone verzi. Da, ploua des. Este atat de curat aerul si atat de putin praf in atmosfera si pe strada, incat noi am perceput ploaia ca pe o binecuvantare. Respectul pentru verde este atat de mare, incat in orasele mari pentru a intra in anumite gradini publice (care de fapt sunt private!), trebuie sa platesti o taxa anuala; in schimbul careia primesti o cheie de la gradina. Iar gradina/ spatiul verde din jurul casei arata… ca in filme. Nimic nu e neglijat. Nimic nu e lasat de izbeliste; fiecare fir de iarba e tratat cu mare pasiune. Preocuparea pentru natura merge atat de departe, incat ramasitele din gradinile personale (crengi, frunze, flori ofilite, etc) sunt colectate de municipalitate in niste tomberoane speciale si folosite pentru parcurile publice. Nimic nu se pierde; nimic nu se iroseste; totul se transforma.

Bunul simt al utilizarii rationale este vizibil si in utilizarea spatiilor. Par sa aiba un simt al utilului excesiv de bine dezvoltat. In casele lor, spatiile sunt generoase in locurile in care zabovesti si vrei sa te simti bine. Asta pentru ca fiecare cotlon este utilizat pentru depozitare.

Arhitectura… e o imbinare intre cultura anglo-saxona si cea romana clasica. Multe cladiri din orasele mari (Edinburgh, Glasgow) au coloane romane. Te loveste un iz masonic; strada are o alura templar. Imaginea este insa consistenta si in zonele, sa le zicem, rurale. Pentru ca piatra e abundenta, pe alocuri chiar si pasunile sunt izolate prin ziduri de piatra; in general hotarele sunt bine delimitate, cu garduri, posibil pentru a nu permite animalelor sa pasca sau sa se indeparteze.

Scotienii? Asa cum ii stiti din filme: mandri, vanitosi pe alocuri, dar modesti; extrem de relaxati, dar prezenti; sociabili si saritori; traditionalisti, dar progresivi; harnici, dar practici. Autentici.

E o tara in care m-as putea muta maine.

O sa revin in zilele urmatoare cu locurile in care am poposit mai mult (Edinburgh, Glasgow, Loch Lomond, St. Andrew); cu evenimentele la care am participat (festival, parada militara, concertul U2) si cu alte simboluri care m-au marcat.

Advertisements

One thought on “Scotland

  1. pai vacanta ne trebuie pe criza asta? as usual, cand te apuci de ceva, o faci la modul cel mai serios si cu multa pasiune…si aici ma refer la blog…

    in weekend am Campionatul European de Slam-dunk. daca revenim pe meleaguri natale panat atunci, te astept sambata pe la 17:00 (cu Pooja cu tot)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s