Home

Nu e un articol despre fotbal. Cu toate ca, Unirea Urziceni merita felicitata pentru spiritul sportiv de care a dat dovada aseara, in meciul cu Glasgow Rangers. Si mai ales pentru victorie!

Este un articol despre leadership. Despre cat de mult conteaza “potriveala” omului si capacitatea lui de a influenta, pozitiv, o stare de spirit si stimula, in consecinta performanta. Cand vrea si iubeste ceea ce face!

Este de asemenea un articol din categoria “Putem fi mai buni!”

Atitudinea jucatorilor de la Unirea e frapanta in contrast cu lumea fotbalului romanesc, in general, dar si cu dezordinea sociala a perioadei pe care o traim, aici, in Romania. Trec repede peste atributele “daruire”, “lupta”, “mentalitate de invingatori”, “spirit de echipa”. Toate au fost aseara acolo, la Glasgow. Si pe teren, si in afara lui.

Pe teren, exact cum comenta Gabi Balint, am vazut (a propos de disciplina echipei si motivatia colectiva) cum Urziceniul se misca in grup, ca bancurile de pesti, manate de un singur gand, un singur tel. Am vazut de cateva ori 3-4 jucatori de la Unirea sarind de la un scotian la altul in preajma careului nostru de 16 m. Am vazut varfurile venind in aparare si aparatorii facand faza ofensiva (doua din goluri le apartin aparatorilor, ce-i drept, nu romani 🙂 ) .

In afara terenului, i-am vazut pe toti jucatorii carora li s-au luat interviuri dupa meci, ce privire concentrata aveau dupa o victorie extrem de relevanta pentru un club, practic, fara istorie in fortbal. Cata modestie si ratiune aveau in glas.

Toate… datorita unui singur om: Dan Petrescu.

image-2009-09-28-6209660-41-dan-petrescu-victorie-categorica-champions-league

Foto: Uefa.com

In paranteza fie spus, cati “nebuni” au curajul sa faca o schimbare tactica, ofensiva, in minutul 20, cand echipa ta e condusa, pe terenul adversarului?!?

Intamplarea a facut ca azi sa citesc un articol de la McKinsey care face un profil al leadership-ului autentic. Cele 5 dimensiuni ale unui astfel de profil sunt in Dan Petrescu. O sa citez direct din articol, pentru ca nu are sens sa dau interpretari personale; e destul de neaosh:

“1. meaning, or finding your strengths and putting them to work in the service of a purpose that inspires you;

2. positive framing, or adopting a more constructive way to view your world and handle situations, even very difficult ones;

3. connecting, or building stronger support networks and increasing your sense of belonging;

4. engaging, or crossing the line to pursue opportunities you might avoid because of inherent risks or personal fears; and

5. managing energy, or practicing ways to sustain and renew your energy”.

Mckinsey Quarterly, October 2009, Centred leadership through the crisis; By Joanna Barsh & Aaron De Smet  

Gasiti aici si declaratiile oamenilor cheie in victoria de aseara. De asemenea, mai gasiti si aici un articol relevant.

2 thoughts on “Petrescu. Dan Petrescu.

  1. Mai e un om care are un rol important în succesul de aseară: Mihai Stoica. Organizarea foarte bună a clubului Unirea i se datorează şi lui.
    Am mai remarcat ceva la declaraţiile de după meci ale jucătorilor Unirii: toţi erau îmbrăcaţi la costum, nu trening, nu haine din bazar. E şi ăsta un indiciu al unei mentalităţi sănătoase.

  2. e adevarat, practic in jurul intregii echipe s-a creat un mediu propice. daca e sa lungim lista, pe bune, a propos de cine e “responsabil” de ascensiunea Urziceniului, ne putem gandi si la Bucsaru… in principiu, linistea de la acest club de la el vine, mai ales ca e un contrast maaaare intre el si toti sefii de cluburi din Romania. deci e o reteta de succes.

    in ceea ce priveste tinuta… aici se vad anii petrecuti de Dan Petrescu in Anglia. toate marile cluburi au aceasta “meteahna”. i-am vazut si pe stelisti, si pe clujeni… Champions League e un club select 🙂

    cu toate ca, si aici tre’ sa il critic, in meciurile de campionat vine imbracat ca un om de bazar, ca sa te citez.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s