Home

Un bun amic (mie imi place sa ii zic Coach) imi spunea cu ceva vreme in urma, a propos de demersul “Putem fi mai buni!”, ca el, ca si mesaj, nu e unul inspirat. Ca pastreaza o rezerva… “poate da, poate nu”… daca ma uit retrospectiv, poate ca a avut dreptate, chiar si in ceea ce mai priveste.

Sugestia lui era: “Formuleaza-l imperativ; de genul… vom fi mai buni! In felul asta nici tu nu vei ezita sa dovedesti contrariul”.

Prin urmare, pentru a confirma faptul ca sunt deschis la schimbare 😉 , ca tot ma laud cu asta si cu faptul ca pe acest blog se vorbeste despre nevoia de schimbare si o asumare “ritmica” a leadership-ului, o sa spun de acum “Putem si vom fi mai buni!” (asta ca sa dovedesc si faptul ca raman incapatanat 🙂 )

In acelasi registru, postez si opinia doamnei Herta Muller despre romanism si fatalitatea lui (am vazut ca multi ati fost interesati de personalitatea doamnei mentionate), atat varianta in engleza, cat si pe cea in romana. Probabil multi dintre voi ati citit deja articolele pe aceasta tema:

http://www.latimes.com/news/opinion/commentary/la-oe-rodriguez26-2009oct26,0,3933528.column

http://www.infonews.ro/stire/484653-herta-muller-inainte-si-dupa-nobel.html

O postez si pentru ca ea vine ca un corolar la debate-ul postarii anterioare pe tema fatalitatilor romanesti, bi-milenare, si posibilele scenarii – mental colectiv involuat, fond genetic involuat, mediu socio-economic involuat, toate la un loc – ale acestei amnezii care ne speteste psihic in fiecare zi.

E posibil sa fiti tentati, in prima instanta, sa reactionati tipic: “adica cine e bah ea sa ne dea lectii de morala; se da dashteapta acu’ dupa ce a castigat Nobelul”. Cautati sa treceti repede peste acest sentiment 🙂 .

Sunt convins ca in final veti intelege si ce trebuie sa pricepem, fiecare dintre noi, din aceasta opinie, mai ales dupa ce veti intelege si cum simte doamna Muller:

Am învăţat româna la 15 ani, când am ajuns în oraş, la liceu. Eram la vârsta la care citeam deja cărţi, aveam deja privirea îndreptată asupra cuvintelor. Am constatat ce minunate sunt imaginile poetice în limba română, ce imagini senzuale creează ea. Limba română atinge în mod direct chestiunile existenţiale. Aşa este şi în folcorul românesc, care este foarte autentic şi grandios. Am învăţat limba foarte repede, am şi vrut să o învăţ. La multe lucruri pe care le auzeam în română mă gândeam că se potrivesc în limba asta mai bine firii mele, mai bine decât aşa cum erau formulate în germana mea maternă, care era un dialect al germanei. După ce am învăţat româna, semnificaţiile lucrurilor au avut me reu două staţii. De exemplu, în română “trandafirul” e un domn, în germană e o damă. Aşa se nasc două perspective din acelaşi punct, iar acestea sunt împreunate în capul meu: nici nu le pot diferenţia. Pentru că aceste două perspective coexistă, bineînţeles că româna scrie mereu cu mine

Haideti sa ne coagulam!

3 thoughts on ““Vom fi mai buni!”, dupa Herta Muller

  1. @explorish – apropo de limba romana. Eu am cumparat romanul in engleza a lui Herta Mueller “The land of green plums” acum cinci ani. L-am luat la recomandarea unui prieten american de la CDC care era convins ca o sa imi placa. AM incercat si atunci si acum sa il citesc si nu e usor. Eu un roman “atmosferic”. Cred ca as avea mai mult succes daca ar fi fost scris direct in Romana. Insa Herta l-a scris in germana si apoi mi-a ajuns mie tradus in engleza. De exemplu: Poezia cu “mi-a zis mama ca mi-o da, valelelu, valelelu, perne cand m-oi marita” etc, care este o poezie cu care cresti cand esti copil, in Romana nu m-as fi concentrat asupra ei ci mi-ar fi venit natural, second nature. Instinctual pricep ce vrea sa zica si care e contextul. In engleza insa pare o poezie stranie, aiurea. Daca il gasesti pe undeva in Romana poate mi-l trimiti si mie 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s