Home

Asta ar fi un aforism potrivit pentru a descrie o parte a societatii romanesti.

Cthulhu (sau mai simplu Ktulu) este un personaj mitologic horror; hidos, cu alura de molusca lipicioasa cu multe tentacule; umbrind viata oamenilor prin absurd si teroare. Cthulhu este venerat, mitologic vorbind, de preotii celor vechi (aparent trecuti) si, pe fond, preaslavit ca progenitura a cosmarurilor; o imagine groteasca a intunericului.

Sigur, caut sa folosesc imaginea lui Ktulu ca pe o caricatura. Si sper sa ramana la acest nivel.

Ktulu de Romania e un soi inferior de mafie italiana. Ktulu de Romania e cam peste tot, indiferent de mediile in care ne miscam, de domeniile in care activam, de anturajul direct si invecinat pe care il frecventam; se manifesta indiferent de cat de multa buna-credinta am invoca sau am demonstra; actioneaza dincolo de logica si bunul simt. Tentaculele lui lipicioase si inveninate si-au facut loc peste tot, mustind in maruntaiele societatii, alterand morala strazii si etica profesionala; acaparand viata politica; manipuland opinia publica; tergiversand constant ideea de reforma; atenund bunul simt si maximizand ipocrizia si cinismul.

Ca si in mitologia originara, Ktulu de Romania vine din trecut. Din tenebrele unei societati cu sisteme de valori aiurea, guvernate doar de oportunitatea osului cu zgarci, fara ierarhii si structura, perpetuate si la 20 de ani dupa…revolutie?! Si pe alocuri nu doar perpetuate, ci recultivate, aclimatizate la cultura democratica; dar, pe fond, qvasi-discretionare, aducand aminte de zilele in care bancul politic era fila de dosar, iar kilu’ de carne pilda de supravietuire.

Nu vreau sa intelegeti gresit… nu sunt pesimist. La urma-urmelor, inca scriu astfel de posturi. Eu am dat insa ochii cu Ktulu. I-am simtit si veninul de cateva ori. Din interactiunea cu motivul lui Ktulu de Romania am inteles doua lucruri: 1. el nu va disparea, in principiu, niciodata; 2. poate fi evitat.

Si tot cu aceasta ocazie i-am aflat si slabiciunile. Dar asta… intr-un alt episod.

Advertisements

5 thoughts on “Umbra lui Cthulhu

  1. @ Bro’:Ktulu de Romania e multicefal… nu are un sistem nervos central cum nu are nici coloana vertebrala. Nu poate actiona concertat, coerent si persistent.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s