Home

Pentru cine nu stie cine este Hari Seldon si ce a vrut el de la stiinta numita psihoistorie, gasiti mai multe informatii aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Hari_Seldon. Iar pentru cine vrea sa inteleaga si mai bine, ii recomand sa citeasca Saga Fundatiei de Isaac Asimov.

Care este legatura psihoistorie si acest post? Ei bine, am primit de la amicul H. un articol despre predictiile organizatiei Foundation for the Study of Cycles, care, la o scara rezonabila cocheteaza cu ideea psihoistoriei. Si cum Takeda cocheteaza cu ideea de cicluri, curbe, pattern-uri…

Articolul il gasiti aici: http://www.moneyandmarkets.com/transcript-nine-shocking-new-predictions-for-2010-2012-7-38096

E un articol bun pe fond, insa putin cam emotional si relativ unidirectionat catre problemele SUA. Inteleg demersul, sau ma rog, incerc sa inteleg ca lumea cauta un tzap ispasitor (si SUA e la indemana); cum in egala masura cred ca multi sunt cu ochii atintiti asupra aceluiasi lider global, in cautarea unei eventuale solutii pentru iesirea din criza. Aceasta ar fi prima critica adusa articolului si a sensului predictiilor enuntate.

O a doua critica este cea legata de premizele legate de comportamentul potential al investitorilor globali… pe care articolul ii lasa la gramada si generic… importiva Wall Street, a Greciei si in curand a altor state europene similare. Adica…? A, sunt si alte capitaluri disponibile, neintinate de lacomia Wall Street-ului, care pana acum au actionat prudent, au fost victime ale crizei si acum vor sa se razbune? Nu mi se pare verosimil. Suna a vendeta Illuminati… Toti s-au “derivat”, toti au calarit valul economiilor emergente si ale paradisurilor fiscale. Deci, din nou, nu vad relevanta analizei unidirectionale catre, sa zicem, capitalurile americane (asumand ca cele de pe Wall Street sunt exclusiv americane… ceea ce ar fi o ipoteza gresita!).

Nu in ultimul rand, articolul vine si ne sugereaza cateva recomandari pentru a ne conserva avutia… asta daca ea mai exista sau nu e de fapt “in rosu”. Din pacate nu regasesc nimic original in acest set de recomandari: orice carte de teorie a portofoliilor indica faptul ca trebuie sa iti diversifici plasamentele in mai multe tipuri de active, ca tre’ sa faci o diversificare dinamica si de reechilibrare, ca tre’ sa cumperi in minime…

In consecinta, consider ca drumul pana la psihoistoria lui Hari Seldon e inca lung! Cel putin pentru cei de la http://foundationforthestudyofcycles.org/. Oricum, consider ca munca lor (care pare persistenta si consecventa) merita urmarita.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s