Home

Ce poti tine in mana dreapta si nu vei putea niciodata tine in mana stanga?

Hm?

Advertisements

18 thoughts on “Riddle this!

 1. esti dashtept in cap 🙂

  inca una si trec la intrebari de matematica 🙂

  ai o cutie de lemn. daca pui ceva in ea, o face mai usoara. cu cat pui mai mult din acel ceva cutia devine mai usoara. ce e acel ceva?

 2. oooo, ce frumos. sa incerc fara sa caut pe net, sa vad ce-mi aduc aminte. deci… sinus parca era cateta opusa supra ipotenuza, iar cosinus cateta de langa. hmmm… da’ cum era formula? sinus de unghi egal cifra, nu? deci sinus de 0 egal… 0? sinus de 90 de grade e… ce, infinit supra infinit, 1? sau nu se calculeaza? nu mai stiu… stiu ca era ceva schema cu sinus de 1, sau egal 1, am avut si la admiterea la f*kulta si am gresit, era ceva elementar… ca sa vezi cat de mult am uitat. matematica m-a fascinat, dar tot ce a trebuit sa invat pe de rost mi-a creat repulsie (in afara de putine povestiri istorice si ani de batalii), asa ca formulele, ca si poeziile, n-au ramas prea mult in tartacutza. la limite si integrale deja m-au pierdut, nu cred ca le-am inteles vreodata utilitatea. si fara utilitate, nexam memorie.

  oricum, raspunsul la intrebarea ta e 1 (sin de aproape zero e aproape zero, x e aproape zero, deci aproape zero supra aproape zero e aproape 1).

  sau nu e? 🙂

  p.s. deci am nimerit-o cu focu’?

 3. Explorish,

  Ai dreptate ca x/sinx cand x tinde la 0 se reduce la situatia 0/0, dar limita nu tinde la1. In engleza situatia 0/0 se numeste “indeterminate situation”, deoarece nu ne spune nimic despre limita.

  In ce priveste aplicatia practica a functiilor, limitelor, derivatelor, ecuatiilor diferentiale si integrale (stiinta care in engleza se numeste Calculus), din cate inteleg de la practicieni, acestea sunt utile in primul rand inginerilor si fizicienilor, dar si economistilor: ii ajuta sa inteleaga cata schimbare in y genereaza o anumita schimbare in x.

  Sa vedem ce spune si takeda.

 4. corect, nu exista limita. sau cel putin asa imi amintesc si eu. ma credeti sau nu, in clasa a 12-a faceam limite de placere… ce se mai schimba omul 🙂

  in ceea ce priveste aplicarea ei in economie… sunt de acord partial. produsele derivate, care se obtin exact prin procedeul de derivare a unei functii, s-au aplicat cu… limita! 🙂 cred ca am mai povestit, cand am inteles eu cum sta treaba cu mortgage-ul si CDO-urile la cursul de financial institution la embiei, am declarat forfait. azi instrumentele cu pricina sunt mai degraba hulite ca procedeu de calcul al rentabilitatii unei investitii speculative si/sau de portofoliu. whateva’…

  rspkt!

 5. aici zice ca raspunsul e 1. ma rog, la ei problema se pune invers, sinx/x, dar tot aia e in acest caz, nu? tot 0/0.

  rationamentul meu babesc zice ca in acel 0/0 nici unul din zerouri nu e exact 0, ci tinde către, ceea ce înseamnă că e un pic peste, deci se poate face împărţirea, care şi ea tinde către 1.

  ‘s curios ceilalti locuitori de 417 ce parere au :).

  p.s. deci am nimerit-o cu focu? 🙂 am vrut sa zic si eu heliu, dar m-am gandit ca daca nu-i etansha cutia iese.

 6. bro’, nici eu nu stiu raspunsurile exacte… spre exemplu, la aia cu parul de matza eu am raspuns “partea exterioara”, avand in vedere ca matza are par si pe interior… cum tu ai raspuns “pielea” am considerat ca rationamentul meu a fost corect 🙂

  si da, tot focul as raspunde si eu. dar poate ca exista si alt raspuns.

 7. Explorish,

  Iarta-mi insistenta, dar gasesc o alta problema in rationamentul tau: x nu este intotdeauna egal cu sinx, ca atunci cand x=0, sinx=0. Cand x se apropie de 0 dar nu e 0, sinx nu este egal cu x si atunci fractia x/sinx nu mai devine egala cu 1.

  Cu toate astea, iti inteleg rationamentul ca 0/0 tinde la 1, desi neacceptat de cartile mele de Calculus. n/n este egal cu 1, dar nu cand n este 0. Cand n este 0, vad doua probleme:
  1) ai zero la numitor, ceea ce face fractia nedefinita;
  2) ai zero la numarator, ceea ce face fractia egala cu zero.
  Deci fractia 0/0 este o situatie exceptionala.

 8. nici o problema, imi face placere. chiar sper sa rezolvam problema (ai vazut linkul acela? eu n-am stat sa le inteleg solutia, dar am vazut ca rezultatul e 1, asa ca m-am bucurat si l-am pus repede :))

  deci, cand x tinde spre 0, sinx tinde spre 0. adica, amandoua snt valori foarte mici, dar nu zero. nu neaparat egale, dar atat de mici incat tind spre egalitate.

  fractia in sine nu e egala cu 1, dar dat fiind ca se cere limita, si nu rezultatul exact, well, limita e 1. cel putin asa inteleg eu, dupa ani de ruginire a acestor concepte undeva in subconstient :).

 9. pe grafic, x si sin(x) sunt tangentiale, punctul de intersetie este in 0. cu cat te apropii de 0, cu atat diferenta dintre x si sin(x) e mai mica. la limita, parca sunt egale.
  daca vrei sa faci o cutie mai usoara, cel mai simplu e sa demontezi peretii si sa ii pui inauntru. heliu nu ajuta, pentru ca masa cutiei ramane aceeasi. De dragul dezbaterii, si pentru ca in enunt ai indiciul ca e din lemn cutia, poti incerca cu termite.

  ati epuizat cantecele de leagan si va pregatiti deja de liceu? 🙂

 10. Pai parca matematica era stiinta exacta!

  Explorish,

  Atat tu cat si Alex ati fost foarte persuasivi, dar admit ca am mai intreb si o terta parte care a spus ca limita este 1.

  Deci imi recunosc infrangerea: am mai invatat ceva azi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s