Home

Discutam cu cateva saptamani in urma cu Pooja despre cat de precis am fost in cateva randuri bazandu-ma doar pe feeling, pe intuitie. In egala masura, si raportandu-ma mai mult la partea profesionala a lucrurilor, am descoperit ca in cel putin doua cazuri intuitia initiala nu mi-a fost confirmata. In aceste doua cazuri, relativ recente, am putut reformula rezultatul dupa ce in prealabil am mai acumulat un set generos de informatii calitative. Si in acel moment am realizat ca intuitia trebuie validata.

Este si concluzia unui debate marca McKinsey&Co. pe tema “when can you trust your gut in making strategic decisions?“, dusa intre Daniel Kahneman si Gary Klein. Google-iti si veti gasi mai multe despre ei.

Din dezbaterea lor (nici ei nu au o opinie comuna impartasita) intuitia pare a fi atributul unui leadership centrat pe experienta. Ce este interesant, este ca ei nu exclud din ecuatie variabila noroc. Cu toate astea (si asta a fost unul dintre lucrurile care mi-au dat apa la moara), o concluzie pare certa: oamenii sunt manati/ impulsionati de deciziile rapide si fara echivoc ale liderilor. Insa in subconstientul lor actioneaza gandul ca liderii stiu ce fac pentru ca stiu despre ce e vorba si iau decizia respectiva fara sa stea prea mult sa gandeasca; ceea ce aduce in esenta argumentul experienta. Asta imi aduce aminte de acea zicala, banuiesc destul de cunoscuta, conforma careia succesul este rezultatul deciziilor bune; iar deciziile potrivite se iau in urma unor decizii trecute proaste.

Un aspect ne placut al luarii deciziilor pe baza de intuitie pare sa fie increderea excesiva de care unii lideri fac abuz, tocmai pentru a-si justifica pozitia; prea multa consultare cu cei din jur ar putea sa ii puna in postura nesigurantei. Opinia celor doi este ca excesul de incredere este riscant, tocmai pentru ca e fondat pe imagine si este o sursa puternica de iluzii; neconfirmata, se traduce prin deziluzii.

Un ultim lucru care mi-a atras atentia si care gasesc potrivit sa il impartasesc este conceptul de “correlated error“. El este explicat plastic printr-un experiment clasic, respectiv li se cere oamenilor sa estimeze cate monede sunt intr-un borcan de sticla. Cand oamenii fac estimari independente, acuratetea judecatii lor creste pe medie fata de situatia in care oamenilor li se adreseaza aceeasi intrebare in grup, cand apar factori de influenta si alterare a judecatii, bazate pe estimarile unor persoane fie ierarhic superioare, fie cu un grad mai ridicat de senioritate. Evitarea capcanei de correlated error este recomandata prin validarea intuitiei prin discutii one-to-one cu persoanele relevante din organizatie. Ceea ce e de bun simt; e ca si cum ai valida informatii externe, consultand mai multe surse.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s