Home

Inainte de a se naste Sokka eram hotarati, si eu si Pooja, sa fim rezervati in relatie cu copila, in sensul a nu ii da prea mult nas… Bineinteles ca nu am reusit! “Problema” nu vine insa de la copil; problema e la parinti. De la un punct poti sa te prinzi relativ usor cand e vorba de rasfatz si cand copilul chiar are un disconfort. Ceea ce se petrece practic, e nevoia interna de a fi responsabil; e un sentiment de satisfactie fata de faptul ca poti fi indispensabil unui suflet, care, intamplator, mai este are si ADN-u’ tau. E o nevoie, de fapt…

Va povesteam la un moment dat ca, in timpul mini-cursului de puericultura, intructoarea mi-a sugerat, a propos cantitatea de atentie fata de noul nascut, sa nu ii refuz cererea de afectiune. Constati tu pe pielea ta ca asa e, dar nu din pricina ca te sanctioneaza copilul; e prea mic pentru astfel de gesturi. Ci pentru ca te simti tu neimplinit. Pentru ca doua gandureli, trei chicoteli si un zambet din coltul gurii te incarca cat pentru o zi. Pe fond, copilul este un energizant; in plus, mi se pare ca e cel mai rezonabil motiv pentru care ne nastem. Dintr-un singur motiv: implinirea ca parinte nu este de natura sa iti alimenteze egoul. Decat daca, patologic, te crezi buricul pamantului. Nu am inteles asta pana acum cu adevarat.

Inteleptii spun ca nu trebuie sa amanam suferinta copiilor nostri, pentru simplul motiv ca ea oricum va veni. Si mai spun ei ca suferinta celor mici e menita sa ii ajute sa razbata mai tarziu in viata. Prin urmare, intentia ta ca parinte de a diminua suferintelor copiilor este prea putin necesara. Well… nu stiu exact daca e chiar asa; dar cu siguranta trebuie sa fi acolo cand suferinta apare. De aceea simti sa iti iei copilul in brate cand plange; pentru ca vrei sa ii iei durerea. E un gest atat de legitim si sanatos!

Calitatea de a fi parinte e un privilegiu pentru ca momentele petrecute cu/ langa/ pentru/ impreuna cu copilul tau te ajuta sa evoluezi spiritual si uman. De abia acum intelegi relevanta ideii de sacrificiu si altruism. Basca, te responsabilizeaza. Am auzit si inainte si dupa ce s-a nascut Sokka: “nu o sa mai ai timp pentru nimic”. I’ve got news: nu am nevoie de timp pentru altceva! Cel putin momentan. De cand s-a nascut, ma simt mai bun. Which is good news!

Sunt convins ca nu am spus lucruri noi. Dar macar sunt neaose 😉 .

Advertisements

One thought on “Privilegiul de a fi parinte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s