Home

Via Explorish, o ipoteza pe cat de zeitgeist-ista, pe atat de logica.

http://varujan.rol.ro/2010/05/30/sfarșitul-utopiei/

Da, mi mie mi se pare ca avem o sansa mare sa iesim smooth din starea de fapt, mai ales ca nu am adoptat euro.

Dar… avem vizitiu la shareta? Eu zic ca nu!

Advertisements

11 thoughts on “Merita un post distinct

 1. si mie mi-au suras ideile de “delir libertarian”, cum zicea un comentator (a propos, si comentariile la articol snt interesante). rezervele snt cam aceleasi cu ale tale. de exemplu am intrebat imediat un coleg cum e cu francu’, de e asa stabil – disciplina, ochiu pe inflatie, si cam atat. nu e legat la aur? a facut ochii mari – “asta cu auru nu mai e de actualitate de mult”. mie asta mi-a sunat a semnal de alarma – chiar se pot insela toti specialistii vestului? pe de alta parte, varujan cam asta sugereaza, că e o eroare sistemică. dacă are dreptate? n-am suficiente cunoştinţe ca să-mi dau seama; tentatia ar fi sa spui “e matematician, nu e economist, ce stie el”, da’ asa or fi fost ignorati o gramada de dashtepti care gândeau “afară din cutie” şi ar fi putut schimba lumea, dar – nu snt “de specialitate”. de-aia va intreb pe voi, care cunoasteti fenomenele mai in amanuntime. adică snteti mai “de specialitate” :D.

  a doua rezerva e legata de implementabilitate – in teorie totul merge mai mult sau mai putin “automat”, “mulat pe natura umana”, cum zice el. oare? natura umana s-a obisnuit cu “statul social”, cum va reactiona la schimbarea radicala? poate o minoritate se va adapta, da’ ce te faci cu restul? nu vor sabota oare printr-un comportament iesit din tipare, ducand in cu totul alta parte decat te-ai astepta?

  ar mai fi o chestiune practică. el zice ca “lumea cum o stim” e pe marginea colapsului, daca nu luam masuri in urmatoarele luni se duce de rapa. cum zicea si un comentator, parca nu-mi vine a crede ca lucrurile se vor intampla asa repede – unionistii europeni si americanii vor gasi o cale sa cumpere timp. chiar daca are dreptate si sistemul se va destrama, inclin sa-l cred pe sociolog, care zice ca miscarile astea dureaza zeci de ani. (si aici o intrebare – oare la fel gandeau oamenii si in 1919, si in 1939?). dar dacă durează aşa de mult, dacă reuşesc să câştige timp, e impotriva… naturii politicienilor sa ia masuri radicale de genul celor propuse, care ar avea consecinte devastatoare pe termen scurt. s-au mai vazut cazuri, cu Chicago Boys, da’ acolo era dictatura, l-a durut la bască pe pinochet daca tara e in dezastru. desi lumea il numeste dictator pe thebase, nu cred ca va avea curajul sa ia asa un taur de coarne. intentionat am zis thebase si nu guvern. din pacate.

  snt curios dacă a propus programul şi ce-a ieşit. şi mai snt curios care ar fi argumente serioase contra.

 2. in principiu, etalonul aur este de tip “on-balance”, in timp ce sistemul actual s-a dezvoltat pe principiul “off balance”, adica pe logica multiplicarii datoriei.

  filozofia gold-convergence este sanatoasa, dar, paradoxal imi suna putin non-porgresista. ce vreau sa zic este ca return to growth se va face cand o masa critica de oameni cu initiativa vor iesi “la piata” cu inovatii/ modele/ solutii care, pentru a putea fi implementate cu succes, au nevoie de leverage. adica de funding. adica de credit. adica de finantare azi, cu retur in cativa ani, chiar si pana la break-even.

  etalonul aur, extrapoland povestea la nivel de oferta agregata, ingusteaza aceasta posibilitate de levegare. adicatelea, asumand prin absurd ca totul e investitie, tre’sa te limitezi, teoretic, la cat ai in vault.

  problema se complica si mai mult, din cel putin doua perspective: economia globala nu prea este un joc cu suma nula… my opinion. si 2, cel mai important: informatia circula acum fff repede, astfel incat oportunitatile au o “perioada de rotatie” prea mare pentru a le ancora intr-un asset putin disponibil.

  ceea ce cred ca a vrut sa zica VP, este ca government consumption tre’ sa se faca mai rational, adica sa tii cont de “fixed assets”-urile din vault si sa pastrezi o proportie sustenabila a indatorarii. care e aia…? nu stiu!

  dar filozofia aur e, pe fond, sanatoasa, cum ziceam. e mai rational expectations driven, si mai putin speculativa.

  zic si io…

 3. @takeda: de acord cu limitarea impusa de gold-convergence, herr professor! dar nu si cu cea ca ar fi mai putin speculativa.
  graficele astea mie mi se par cam…fluctuante, dar le voi fi vazind asa pentru ca nu sunt “de specialitate”.

  http://www.france-inflation.com/cours_de_l_or_historique_et_actuel.php

  tot graficul arata ca “valoarea-refugiu” a fost stabila intre 1792 si 1973 (primul soc petrolier?), pe urma au inceput variatiile.

 4. dap, asta a fost si comentariul colegului meu, am uitat sa zic – pretul aurului fluctueaza destul de mult. so then what?

 5. fluctuatia dupa 1970 este determinata tocmai de faptul ca a fost zona de refugiu pentru investitorii de portofoliu. dintre toate care s-au perindat este singurul cu valoare intrinseca si, pe fond, tranzactionabil oriunde, oricand, oricum, de oricine.

  faptul ca valoarea lui migreaza dupa sau functie de asteptari mai mult sau mai putin rationale… well, e un “ceva” ce se tranzactioneaza pe piete libere. basically, economia de dupa al doilea razbel este qvasi-inflationista. ce vroiati, sa ramana pe loc?

  inca o chest’e: uitati-va pe graficele alea cand cursul aurului are cocoasele abrupte: cand opec-ul a luat-o razna la sf anilor ’70 si cu ocazia acestei crize. in rest… evolutia e relativ mulces, cu variatii de bun simt! el conserva cel mai bine avutia, atat cat e, acolo unde e.

  avand in cap aceasta ipoteza… cred ca este cel mai de incredere activ. el ofera randamanete care dureaza.

 6. Citez: “Deocamdată nă bazez doar pe mine şi pe argumentele logice pe care le pot aduce. Sunt perfect conştient că voi avea de înfruntat oameni meseriashi dar care au o viziune foarte legată de responsabilităţile pe care le au. Evident, aceşti oameni au citit mult mai mult decât mine şi mă pot face din vorbe foarte uşor. Cred că cei mai buni aliaţi mi-ar putea fi economiştii care gândesc în direcţia în care gândesc şi eu. Sper să existe şi să fie de acord să colaborăm. Că eu sunt doar un matematician şi un programator.”

  sublinierea îmi aparţine. deci – cine-l ajută pe om? că nu de alta, dar… umblă vorbe îngrijorătoare.

 7. aaa… nu cred ca ai citit bine: spuneam ca K a dus discutia in directia buna, doar ca s-a optit la granitele nationale. ceea ce nu inseamna ca global are dreptate. UE este cel mai bun exemplu de neaplicare uniforma a lui Keynes pentru ca politicile fiscale, prin urmare caracterul interventionist, cunoaste grade diferite de acceptare si aplicare.

  equally, nu am spus ca sunt de acord nici cu Varujan (pe care, btw, l-am vzt la concert la aeru’ lu’ smith). am spus, si inca sustin, ca logica lui e buna, provided ca tine la cifre. caci e posibil ca un grad redus de interventionism in romania sa nu fie chiar cea mai rationala decizie, caci romanii nu au sentimentul responsabilitatii fiscale… cred ca pentru Romania e nevoie de vreo doi ani de dictatura fiscala. Biciu’!

  cred in teoria formularii unor asteptari rationale. ceea ce inseamna ca logica lui varujan poate fi buna cata vreme are un fundament economic. cum zice si el: la calcule poate da, dar ai vreo garantie ca executia bugetara va aduce un echilibru fiscal adecvat reducand drastic taxele? daca romanul este in continuare shulfa si perpetueaza evaziunea?!

  nu pot fi keynesist… accept si impartasesc nevoia prezentei statului, doar in doua directii: o buna colectare pentru servicii publice si obiective sociale critice si crearea de oportunitati/ infrastructuri (nu doar autostrazi, ci si vehicule/ mecanisme prin care banul sa circule facil, indiferent ca e sistem de sanatate, daca ramane public, sau agricultura).

  cam asta…

 8. acu’ am citit si “vorba ingrijoratoare”: nu rezolvam problema nici cu stolojan, nici cu acatiste. nu pot sa am incredere/ ma bazez pe astfel de atitudini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s