Home

O luam ca la matematica.

Ipoteza (ce spune Strategia Nationala de Securitate):

…[În zona apararii si securitatii nationale, riscul este definit drept probabilitatea de a se produce o paguba semnificativa la adresa intereselor, valorilor sau obiectivelor nationale de securitate. În contextul acestei strategii, amenintarile sunt factori cu origine externa prin care sunt afectate grav interesele, valorile si obiectivele nationale de securitate. Factorii din interiorul societatii care potenteaza actiunea amenintarilor sunt denumiti vulnerabilitati.]…

Nu e nici o fasaiala; o gasiti in orice carte de risk management. Ce inseamna insa "grav"? Ce inseamna "valorile de securitate?!" Inteleg ce ar putea insemna obiectivele si interesele. Banuisc/ sper ca exista totusi o definire/ clarificare a lor…

Concluzie (ce am constatat eu in ultimii ani): Este presa o vulnerabilitate a societatii romanesti, prin prisma lipsei de profesionalism? Este presa o vulnerabilitate pentru stabilitatea sociala, prin preluari eronate ale declaratiilor oficiale, pertinente sau nu la randul lor, si/ sau prin lipsa totala sau pariala de intelegere a unor concepte si fenomene economice? Este presa, de cele mai multe ori, o un catalizator emotional prin titluri bombastice si dezbateri acide, doar de dragul audientei? In consecinta, putem spune ca, punctual si in context, presa poate reprezenta un risc la adresa stabilitatii de zi cu zi a societatii romanesti?

Am citit mult presa electronica in ultimele saptamani. Ce-i drept, nu am mai urmarit de ceva vreme emisiunile de mare angajament de la toate televiziunile, pro sau contra actualei puteri. Pentru ca le gasesc excesiv de plictisitoare! Asta a propos de faptul ca, de la un punct, presa nu mai e nici interesanta, d’apai credibila… Deci, da, pot sa spun ca presa este in masura sa exacerbeze, emotional, o stare de fapt. Cu efecte directe asupra moralului oamenilor obisnuiti si a celor deja afectati emotional; si, de cele mai multe ori, neavizati si neinstruiti. Si mai pot sa spun ca nu, presa nu face lumina si nu aduce o atitudine constructiva.

Dar depinde cum definim: ce inseamna presa libera? Care e rolul presei in societate? Cine poate decide, in mod legitim, unde se termina aria ei de interes si de la ce punct in colo tre’ sa’si fleanca inchisa?!

Este o amenintare la adresa securitatii nationale (cum spune presedintele)?

…[Amenintarile la adresa Romaniei sunt: crima organizata, presiunile si influenta pe care aceasta încearca sa le exercite asupra institutiilor statului, asupra mass-media si asupra unor reprezentanti ai clasei politice; fenomenul campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspândirea de informatii false despre activitatea acestora; presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice în vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau în relatia cu institutii ale statului]…

Cred ca presedintele ar fi avut de castigat, la imagine, daca ar fi invocat altfel de argumente/ asocieri la adresa rolului destabilizator, superficial si incorect al presei. Asa cum formuleaza, nu face decat sa duca discutia despre "moguli" din media in aria de reglementare. Decizie/ gest care, din punct de vedere institutional, este nefericit prin prisma opiniei internationale. Realizeaza presedintele si echipa dumnealui impactul afirmatiei asupra putinilor investitori care mai dau tarcoale ramasitelor emergente ale economiei romanesti? 

Dupa capul meu, nu e o decizie legitima si avantajoasa pentru logica pluralismului de idei si ameliorarii mediului social si de piata din Romania. Daca ele mai conteaza pentru cineva…

3 thoughts on “Despre vulnerabilitate la adresa pluralismului de idei

  1. al doilea citat este un extrs din documentul public facut de CSAT (presedinte, de facto) ref vulnerabilitatile la adresa sigurantei nationale.

    primul citat este un extras din definirea conceptelor din asa numita strategie a CSAT…

    o anumita parte a presei a luat-o ca pe o amenintare la adresa libertatii presei. pe buna dreptate… e si adevarat ca sunt alarmisti si amplifica tensiuni sociale. adevarul mi se pare la mijloc, cel putin pentru anumite sectoare. mai ales cele legate de economie. politic… n-au decat sa se balacareasca intre trusturi pana le da borshu’ pe nas.

  2. incearca sa te uiti la TV pe la o ora de stiri. 🙂 ieri a crescut euro cu 0.5% si “mogulii” vorbeau de apocalipsa. macar daca ar organiza dezbateri cu niste oameni care se pricep la economie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s