Home

… zic eu, legata de modul in care Spania joaca fotbal azi. Argumentul sta, dupa parerea mea, in omogenitatea echipei. Iar asta nu i se datoreaza neaparat lui del Bosque, ci mai degraba din faptul ca marea majoritate a titularilor (dar si a rezervelor de baza) joaca in campionatul intern. Mai exact in trei echipe: FC Barcelona, FC Valencia si Real Madrid.

Este exact cum era pe vremuri la noi cand eram in masura sa ne tinem jucatorii “acasa” (ce-i drept si pentru ca traiam alte vremuri); dar cand Nationala se facea din Steaua si Dinamo, sau si mai pe vremuri din Craiova, lucrurile mergeau altfel. Nu sclipitor, dar cu siguranta onorabil.

Spania are aceasta coloana vertebrala din care isi extrage an de an performanta si la nivel de club, si la nivel de selectionata. Nu as vrea sa incerc o paralela cu Liga Profesionista de Fotbal; sau Doamne fereste sa sugerez faptul ca tinerea jucatorilor valorosi in tara si intarirea camionatului intern sunt ingrediente necesare (poate nu suficiente) pentru a putea spera – cat de trist suna – sa mai prindem si noi o calificare in viitorul apropiat.

Intorcandu-ne la Spania… Fiesta probabil e pe terminate. Asa a fost si acum doi ani, cand Spania cucerea Europa. In curand se vor intoarce la meciurile grele din campionat, iar multi (marea majoritate) la cupele europene. Oamenii astia cand se odihnesc? Aici ajungem si la restul de ingrediente necesare pentru un fotbal de calitate: seriozitatea jucatorilor, mentalitatea de invingatori, rigoarea fenomenului sportiv ca atare, organizarea cluburilor.

Si, nu in ultimul rand, pasiunea pentru ceea ce fac.

Advertisements

6 thoughts on “Exista o explicatie…

 1. sportibus, va rugam, cu o poza si diacritice 🙂 – ar trebui sa genereze o discutie spumuoasa.

  ar fi interesanta o analiza a echipelor de top (sa zicem, semifinale) din ultimii 20 de ani, sa vedem din ce campionate veneau jucatorii. spontan, ma gandesc ca nemtii sunt majoritatea in bundesliga, spaniolii in primera, italienii in serie a, englezii in premier league (dar ei n-au performante :D). in opozitie, francezii, olandejii si uruguayenii cred ca snt mai mult imprastiati, ca sa nu vorbim de argentina y brasil.

  o analiza vizual foarte interesanta a raspandirii jucatorilor de la cupa mondiala de anul asta am vazut via anglofilul:

  http://www.estadao.com.br/especiais/2010/06/copa_jogadores.shtm

 2. come ooon! diacritice… nu o sa vezi, ca nu e in standard. iar acas’ pe mac… nu ma pune sa caut. poza… tre’ sa ma mai uit o data la indicatii. data viitoare 🙂

 3. ce standard? limba e preinstalata, trebuie doar sa o activezi. uite aici: http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/input_kbd_add_language.mspx?mfr=true

  sau aici cu imagini: http://dev.ektron.com/kb_article.aspx?id=5982

  apoi poti sa schimbi din language bar cand ai nevoie (vezi aici: http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/input_kbd_add_language.mspx?mfr=true ), sau poti sa-ti faci un shortcut ca sa schimbi intre ele.

  pe mac, aici: http://www.ehow.com/how_2065339_change-keyboard-language-mac-osx.html

  pana una alta, pune tu articolu’, si-i dau io poza si diacritice de data asta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s