Home

Va suna cunoscut urmatoarea propozitie: “Ne propunem sa continuam dezvoltarea afacerii astfel incat sa asiguram  maximizarea valorii actionarilor”?

Ce inseamna asta, pana la urma? Ce inseamna maximizare? Cine/ ce da dimensiunea valorii si cat face ea? Fata de ce etalor legitim? Cat e ea de certa? Sau sustenabila?! Si, pana la urma, care e miza valorii actionarilor din punctul de vedere al dezvoltarii unei afaceri?…

Discutam cu un coleg comportamentul oamenilor de afaceri invitati la emisiunea “Arena leilor” (o emisiune ok, pana la urma). Si ajungeam la concluzia ca, dincolo de pretiozitatea unora dintre ei (complet gratuita si penibila de la un punct!), reactiilor lor caracterizeaza, pe fond, anumite probleme structurale ale pietelor: nevoia organica de recuperare a investitiei intr-un timp prea scurt. Logica pe care nu o pot imbratisa daca vorbim de construirea si mai ales dezvoltarea unei afaceri. La fel ca in fotbal: echipele mari se construiesc in timp. Ele dau performanta dupa ani de omogenizare si stabilitate.

Citeam pe un site faptul ca cea mai mare provocare a antreprenorilor cu idei bune o reprezinta valorificarea unei realitati pe cat de firesti, pe atat de greu de stapanit: investitorii sunt oameni. Si ca dincolo de logica profitului si ratiunea supravietuirii (aliniere tranzactionala, cum se zice sofisticat, menita sa justifice increderea in respectiva idee de afaceri) ei au si nevoi aspirationale, de succes; la fel de sofisiticat, nici nu imi propun sa o traduc: relationship alignment recognition.

Problema pe care eu o vad este ca investitorii, in general, se identifica prea mult cu maximizarea valorii lor si prea putin cu convingerile lor ca oameni. Iar pentru aceasta maximizare sunt in masura sa fabrice confidence. Prea putini isi propun sa lase o mostenire (dincolo de mandria proprietatii in sine!); si mai putini gandesc randamanetul investitiilor dincolo de nevoile lor imediate. Si stiinta finantelor defineste o colectie intreaga de indicatori care denota aceste nevoi.

Trei remarci de final:

1. Stiu ca multi dintre cei care vor citi acest post, il vor categorisi ca fiind utopic. I can live with this…

2. Am convingerea ca pana cand pietele/ investitorii nu vor depasi acest blocaj emotional, mental si moral vom fi in cadere libera. Si nu ma refer doar local; astea sunt chestii cu care se confrunta actualul model pietelor de capital. Total decuplat de propria-i auto-actualizare.

3. Increderea (atat trust, cat si confidence) se bazeaza pe fundamentale pe termen lung in perioade post-recesiune.

Sursa fotografie: zazzle.com.au

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s