Home

Mi se intampla adesea (daca nu chiar zilnic) sa asist la urmatoarea scena in trafic: pietoni inconstienti care prefera sa faca slalom printre masini pentru a trece strada (nimic special pana aici); dar problema este ca strada nu se termina; ei trebui sa treaca si peste linia de tramvai si ulterior si de sensul celalalt de mers…

Problema se complica cand pe linia de tramvai apare cate un baiat destept la bordul unui bolid de obicei, sau chiar 4×4, care, in mod normal nu ar avea ce sa caute pe linia de tramvai. Sunt cei carora nu le mai ajunge strada, pe romaneste, cei prea “schputzeri” pentru a sta la coada. Da, o spun cu sfog si frustrare.

In principiu, atat pietonul inconstient, cat si shmecherul sunt in eroare. Ce s-ar intampla insa daca – Doamne fereste, nici nu vrea sa fiu martor si nici nu doresc cuiva – intr-o buna schputzerul aflat pe linia de tramvai ar lovi in plin un astfel de pieton grabit? Cine ar fi vinovat? In mod normal…amandoi. Dar, totusi, cine ar trebui tras la raspundere?! Mai grav este ca sunt zile in care in vecinatatea in care sunt martor la aceste episoade sunt politisti… da, oamenii legii, care nu iau masuri nici impotriva celui iresponsabil, nici impotriva schputzerului. Eroarea e tolerata si, in consecinta, se perpetueaza. Devine norma, sau, si mai grav, normalitate. Daca il claxonezi pe pieton ca sa il avertizezi, se opreste si te injura; de asemena, daca nu il lasi pe schputzer sa reintre pe banda de masini… ai ghicit: patesti acelasi lucru.

Asa e si in lumea mogulilor si a politicienilor. Si unii, si altii sunt in eroare. Chit ca ai certitudini in acest sens, nu poti sa dovedesti contrariul. E deja norma si normalitate. Premisa de vinovatie pe care o incrimineaza o parte a presei si a societatii civile este, in Romania, legitima. A priori esti vinovat pentru ca… si justitia, corupta ‘au ba, e parte din eroare. Este politistul din intersectie, care fie si-a pierdut autoritatea, fie e incompetent… fie stie ca nu poate sa rezolve problema.

Este SOV un pieton care a trecut ilegal pe linia de tramvai? Este! Si, atunci, pentru ca l-a lovit Loganul prezidential… de ce ne complicam?! De ce cautam o justificare de legitimitate democratica si autoritate institutionala in aplicarea legii? Pana la urma… vinovati sunt si unul si altul, nu? Parca asa am stabilit.

Intrebarea e: ce facem noi, astia, de stam zi de zi la coada?

Advertisements

3 thoughts on “Pe langa linia de tramvai

  1. noi cei de la coada putem claxona pietonii si sa nu le cedam trecerea shputzerilor. cu riscurile de rigoare, cu speranta ca intr-o zi vom fi suficient de multi ca sa devina norma(l).
    pana atunci, nu ne ramane decat, tu ai zis-o inca de la inceputuri pe-aici, puterea exemplului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s