Home

… si unde incepe joaca. Sau cand elitele isi dau in petec.

Pe lume, conform unui anumit set de criterii, regasim clasificarea oamenilor in jucatori si spectatori. Primii sunt, teoretic, elite; sau “varful de lance”. Ceilalti sunt comentatori.

Primii joaca, din nou, teoretic in “liga mare”. Ceilalti, nu-i asa, incing o miutza dupa blocuri, sau pe maidan.

Primii sunt formatori. Ceilalti, urmeaza calea. Primii lucreaza cu planuri master. Ceilalti… se auto-alimenteaza cu detalii.

Diferenta este, teoretic, de clasa, scara si calibru. E acea diferenta care da straturile si reperele in societate, indiferent de domeniu sau de aria de preocupari. Elitele, teoretic, sunt centre de echilibru… Teoretic.

Am facut exces de “teoretic” pentru ca, in calitate de follower/ spectator/ cetatean cu pretentii culturale frugale si/ sau fara ambitii de “jucator” de referinta/ lider de opinie, constat, pe zi ce trece, ca elitele se ofilesc, sub semnul – culmea, paradoxal si trist – caracteristic omului de rand: primul impuls, nefiltrat, irelevant si pagubos. Constat cum energii constructive – teoretic – se consuma pe “miutze” mediatice si principiale fara scop si relevanta sociala. Observ cum, de fapt, subtilul elitei se altereaza pentru ca – asta e, si ei sunt oameni! – ego-ul puternic si nelinistit isi cere prinosul.

Concret am fost dezamagit de galceava petrecuta intre domnii Dinu Patriciu si Andrei Plesu. Si asta pentru ca fac parte din generatia preocupata intens de dezbaterea cu sens. De dialogul care are ca miza dezvoltarea sociala si spiritul civic. De perspectiva unui mediu propice echilibrului. Nu am inteles, prin urmare, nici tonul de talk-show de prime time al omului de afaceri (critic al formei fara fond), nici frustrarea tremurata si emotionala a omului de cultura.

Le gasiti pe amandoua mai jos. Amandurora le sugerez un moment de cugetare si o compresa cu “discernamant”. A fi “jucator” sau etalon nu inseamna, musai, sa fii vocal. E suficient sa savurezi tacerea de dinaninte si dupa impuls. Altfel… cu ce se deosebesc de politicienii pe care, amandoi, ii invita la “reciclare”?

D. Patriciu:

http://www.adevarul.ro/opinii/comentarii/dinu_patriciu_-_opinii/Turma_si_iertarea_7_429027097.html#commentsPage-1

A. Plesu:

http://www.adevarul.ro/opinii/comentarii/andrei_plesu_-_opinii/Melancolii_7_432026796.html#commentsPage-1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s