Home

Am amanat de ceva vreme sa tratez subiectul “românisme”, mai mult din dorința de a nu cădea în capcana celor care critică fără scop/ finalitate felul de a fi al neamului din care fac parte. Am fost mânat să scriu aceste gânduri și după ce am citit un articol scris de Andrei Pleșu.

Ceea ce se întamplă în aceste zile în Japonia ar trebui să fie pe agenda tuturor ziarelor și televiziunilor, dar nu din perspectiva ”dezastrului” și ”suferinței”, ci din perspectiva modului în care oamenii ăia renasc. Aș face ”lecții” zilnice, le-aș distribui prin organizații și școli, aș chema oamenii de la sat, duminica, după slujba (care se mai duc la biserică…), la casa de cultură pentru o proiecție… Da, au și japonezii resemnarea lor: indiferent de ce ar face, cutremurele tot vin! Dar povestea lor o ia mereu de la cap.

Ce facem noi? Noi… ne facem de lucru. Divorțuri cutremurătoare… Bisericisme financiare (știți că mai nou la biserică se dau credite și se stabilesc trasee turistice europene? Știați că la scriptură zice că edificiile Domnului trebuie să fie făcute din materiale de cea mai bună calitate?)… Fregate… Moțiuni… Sindicalisme ieftine (o să scriu și de spre ăștia zilele astea)… Chiar nici o urmă de chezășie?

Toate câte le vedeți mai sus au o singură rațiune: materialul! Asta este, de fapt, starea evolutivă a acestui popor, în această fază a istoriei sale. Cum spuneam, să nu  cădem însă în capcane conform cărora suntem noi mai ”nu-știu-cum”… Nu e nimic de criticat. Atâta putem. Sau cum ar spune japonezii: ”shikata ga nai” (vedeți în articolul domului Pleșu).

E limpede că trebuie să vină alt ciclu; și, ceea ce cred că trebuie să învățăm noi ca neam, repede, din mers, în aceste vremuri este că:

1. NU VA MAI CONTA foarte mult ce ai și pe cine cunoști. Încet-încet castelele de nisip se nivelează.

2. CONTEAZĂ și VA CONTA din ce în ce mai mult cine ești și ce (știi să) faci.

Pot să mă prind în rămășag pentru asta 🙂 . De aceea mi-am și intitulat post-ul ”Sensul faptelor”.

Mai jos articolul de care vă vorbeam:

http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/N-ai_ce-i_face_7_448825116.html

Advertisements

5 thoughts on “Sensul faptelor

 1. un articol in aceeasi nota, un pic mai pe larg:

  http://kristof.blogs.nytimes.com/2011/03/11/sympathy-for-japan-and-admiration/?smid=fb-nytimes&WT.mc_id=OP-SM-E-FB-SM-LIN-SFT-031111-NYT-NA&WT.mc_ev=click

  am un feeling ca dl plesu l-a citit, dar poate e coincidenta.

  toti, nu numai noi, avem de invatat de la japonezi. (vreau sa zic cu asta pe de o parte ca nu suntem “noi romanii” cu osebire mai rai decat altii, dar asta nu inseamna ca nu putem lua exemple pentru a… fi mai buni :))

  (articolu-l am de la a., pentru conformitate)

 2. n-ai mentionat stirile despre cum a ajuns norul radioactiv in romania si panica din farmacii pt provizii de pastile cu iod. 🙂

  dar nu e o problema doar a romanilor. Oprah, Jerry Springer, telenovele au continuat sa se difuzeze. Lipsa stocurilor de iPad 2 in america sau de camere foto made in japan e mai discutata decat soarta muncitorilor care repara la centrala nucleara. e natura umana de vina mai degraba decat “romanism”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s