Home

Nu va “tin” mult… Am citit ieri un articol scris pentru HBR de Dominic Barton (CEO McKinsey). Despre repararea capitalismului…

Scrie multe acolo despre cum au fost pervertite o serie de principii ale economiei de piata in ultimul deceniu si ceva; si asta, in special, dintr-o graba teribila de a vedea rezultate imediate. Ii zice el “Tyranny of Short Termism“. Pentru a arata cat e de pagubos acest stil de fortare a performantei (de dragul somnului linistit al actionarilor si investitorilor) foloseste o analogie superba.

Zice el: e ca si cum ai planta azi un puiet si la fiecare trei luni il scoti din radacina ca sa vezi daca s-a prins…

Advertisements

5 thoughts on “Tirania “short-termism”-ului

 1. Din pacate modul de gândire “totul acum!!!” l-am întâlnit nu doar la investitori si la oameni de afaceri (cu precădere români:temă lungă de discuţii), ci şi la foarte mulţi tineri, prin prisma (lipsei) educaţiei şi a impactului realităţilor tehnologice; ceea ce poate fi alarmant.

 2. n-am citit, sper sa apuc; zice de ce s-a dezvoltat acest shorttermism? ca tre’ sa fi avut o logica si el, tot din legile economiei de piata s-a “nascut”.

  despre “totul acum” la tinerii romani cred ca e mult legat de combinatia capitalism + mostenirea comunismului. surprind gandirea “totul acum” si la mine. intr-un fel e o oglinda a dezvoltarii economice in salturi: vesticii au asteptat 50 de ani pentru trecerea treptata de la un nivel de trai comparabil cu romania 1989 la germania 2000 (telefoane mobile, internet, etc.). esteuropenii au facut saltul in 10 ani, primind tehnologia (si gandirea din spate) “de-a gata”, premestecata. asta vrem si in plan personal.

 3. @expl: Da, asta cu saltul şi cu compensarea e interesant… eu mă refeream la cei care nu au trăit decât foarte puţin sau deloc în comunism. Şi nu e vorba ca vor totul acum, pt. că au suferit înainte de lipsuri, ci din contră pentru că primesc ce îşi doresc când îşi doresc, de obicei fără efort prea mare. (aici lipsă de educare a răbdării). Cum adică să aştept până la Crăciun ca să primesc jucăria aia, când poţi să mi-o cumperi acum?
  Cât despre tehnologie, ei cresc deja cu existenţa noţiunii de “fast-forward” şi “undo”. Am întălnit un băieţel de 3 ani care atunci când făcea câte o năzdrăvănie zicea repede “undo!!!undo!!!”. La impact tehnologic mă refer şi la digital vs. “pe film”. De când ai cameră digitală nu te mai gândeşti de 10 ori dacă să faci o poză sau nu. Acum faci repede, repede 1000 de poze şi alegi mai târziu cele care îţi plac.

 4. De acord cu toate comentariile si cu CEO.

  Predau de 12 ani la studenti si pot sa identific ca principala insusire a celor de astazi fata de cei de acum un deceniu (mamaaa, cum suna…) este viteza + superficialitatea = short-termism.

  Din pacate, dupa parerea mea, in contextul general … nu-i a buna orientarea … fie ca vorbim de economie, fie de mediu etc. Si din “Good to Great” reiese ca firmele care au ajuns mari si s-au pastrat in top au crescut si au urmarit niste teluri pe termen lung, multe dintre cele short-termiste au dat chix.

  Este insa o realitate ce nu poate fi ignorata. Masuri, anyone?

 5. Da, cam asta e hiba structurala pentru ca actionariatul, generic vorbind, e blocat in randamentele mari si rapide. Nu vor finanta prea curand prea multi proiecte care promit return la 5-7 ani. Este structurala pentru ca ea a devenit o religie a economie de piata… sa fim seriosi, toata stiinta finantelor a fost pana mai ieri croita pe “maximizarea valorii actionarilor”.

  “Care valoare?” intreb eu…

  “MAXIM AM ZIS!” vine vocea cinica si pragmatica a pietei!

  Nu intrevad o solutie aplicabila, chit ca o rezolutie pot avea… cum ar fi sa zic: in urma unui IPO, timp de 5 ani, nu se distribuie dividende, whatsoever… Regula de piata de capital! Cati ar accepta? Dar daca toate firmele listate ar aborda aceasta politica? Cum sa le convingi insa?! Pare o contradictie in termeni: pe de o parte vrei sa ai “investors’ appeal”, pe de alta parte vrei sa fii longer term self-sustained business…

  Articolul propune cateva solutii. Imi par putin vocationale… O sa fac o sinteza a lor si public un post. Poate nastem o teorie 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s