Home

Multi dintre cei care va mai opriti pe acest blog stiti ca lucrez intr-o banca. Nu e un secret, cum nu e o bravura. In egala masura, aceasta “inregimentare” ma face sa ma simt, profesional, foarte castigat. Chiar daca vremurile nu sunt in favoarea acestei industrii…

Dar nu despre asta vreau sa vorbesc. Nu e un post care vrea sa aduca un elogiu bancilor. Cum nici nu vreau sa va asteptati ca o sa imi pun cenusa in cap in numele breslei pentru ca, in cazul multora, vremurile suna prost; financiar vorbind… Este un post despre limbajul complicat sau de lemn care ne insoteste la tot pasul, indiferent de “furnizorul” cu care avem de-a face. Lumea bancara a folosit, ce-i drept, multa vreme un limbaj mai greu accesibil. Consumatorilor le-a venit mai la indemana sa “dea cu pietre” in directia asta pentru ca marfa pe care bancherii o manipuleaza are specificul ei: cu ea poti cumpara orice alta marfa. In plus, rata vine nemilos, luna de luna. S-a vorbit mult despre “criptografia” din aceasta industrie; dar… este singura?

Sa incepem cu analistii economici (alta specie decat bancherii, sa fie limpede!); pricepe tot romanu’ ce spun ei? Ati auzit in ultima vreme un medic vorbind si explicandu-va unde e hiba la sanatatea voastra? Sau ati citit un contract, civil sau comercial, si ati avut, fara tagada, sentimentul ca intelegeti tot ce e scris acolo? Sau v-ati lovit de un IT-st care v-a instalat ceva tehnologie prin casa? Nu mai vorbesc despre cei care ati avut nevoie de consultanti: ati priceput tot ce vi s-a livrat? Si ca sa fiu “comprehensiv” pana la capat: va sunt cunoscute si relevante toate cuvintele preotilor?

Breslele au adoptat in timp un limbaj complicat, sofisticat; uneori de nepatruns… de ce? Sigur, de la un punct, jargonul are sens. Sunt poate chiar concepte ce nu pot fi transpuse intr-un limbaj limpede pentru orice ascultator. Cu toate astea – si chiar sunt deschis la o discutie cu substanta – am sentimentul ca de cele mai multe ori se face in mod deliberat uz de limbajul “elevat”; sa fie atat de mare dorinta de a-l lasa pe interlocutor cu gura cascata? E o chestie de orgoliu profesional? Lipsa de empatie? Prostie/ fudulie?!

Nu vreau nici sa par ipocrit. In trecut, eu insumi am facut apel la cuvinte si idei care depaseau capacitatea de intelegere a interlocutorului. Va pot spune, retrospectiv, de ce: din dorinta de a arata ca stiu, ca mi-am facut treaba, ca mi-am invatat lectia. A parea avizat mi se parea un reper profesional suprem!

Azi vad lucrurile sensibil diferit. Ma intereseaza relevanta si utilitatea a ceea ce spun; si, mai ales, potrivirea mesajului cu interesul celui care ma asculta si capacitatea lui de intelegere. Mesajul cu “sens” si “directie” imi pare in primul rand un argument ce tine de respect fata de interlocutor. De aceea, de multe ori, desenez sau fac analogii. Cateodata imi iese si fara desene 🙂

Si or mai fi si alte argumente dincolo de respect. Dar cred ca asta e important pe un orizont de timp mai lung, pentru a castiga increderea si a capata sentimentul de autentic in fata celor cu care intram in contact si dialog: limbajul potrivit. Am sentimentul empiric, dar intens, ca asta va fi reperul pentru piete (si nu numai…) in urmatoarea perioada. Daca nu este deja…

Asadar… profesionisti din toate breslele: vorbiti potrivit!

Advertisements

5 thoughts on “Limbajul potrivit… o raritate!

  1. mai spre sfârşit devine cu adevărat interesant – cu breslele, naţiunile şi limbile – limitarea accesului la informaţiei….

  2. Stimate domn, Citesc cu admiratie reflectiile tale. In speta de fata nu am rezistat sa nu vin cu o nuanta. Fara nici o unda de aroganta vreau sa-ti semnalizez ca abordarea mi se pare usor naiva. Limbajul incifrat, cu precadere cand un specialist vinde unui “pafarist”, poate ascunde si o intentie de inselaciune. La banci sigur nu e cazul :-)… sa luam ca exemplu industria alimentara: vedem, pe etichetele diverselor produse cu gust si look de alimente, denumiri desprinse parca din dex-ul martienilor. Ca nespecialist si neaspirant la titlul de conessoir intr-ale chimiei si mai ales a celei alimentare as prefera sa mi se spuna ca aspartamul poate genera cancer, ca asa-zisele sucuri naturale au o cantitate de zahar care in scurt timp te vor pune pe lista celor cu insulina compensata sau ca in nus’ce conserva se foloseste forma moderna a formolului… Propunerea mea ar fi ca, toti cei ce trebuie sa explice publicului cu ce se manaca produsele lor complicate, sa foloseasca max 100 cuvinte din dictionarul cu cele mai folosite 5000 de cuvinte ale limbii romane…. parerea mea… hai noroc!

  3. @VR: merci pentru ca popositi din cand in cand pe acest blog.

    Da, stiu am o inclinatie peste medie spre idealism. Si sunt ok cu asta 🙂 Prin acest blog incerc insa sa promovez cat mai rar reaua credinta sau prostia. Eu mi-am propus sa ii motivez pe oameni ca pot fi sau chiar sunt mai buni 🙂

    Prin urmare, da, sunt de acord ca demersul poate fi de inselaciune; sau de indeplinire de target de vanzari, in egala masura… Dar ati spus-o dumneavoastra. Motive cred ca sunt mai multe.

    In partea a doua nu faceti decat sa imi confirmati ipoteza: breslele vorbesc nepotrivit interesului interlocutorului/ clientului. Sunt aproape convins ca nu e breasla care sa nu faca apel la “vrajeala” sau la limbaj “cifrat”. M-am sesizat a propos de banci pentru ca in zilele noastre guri lacome altadata, s-au transformat brusc in inchizitori de serviciu… Putini stiu cat de mult se munceste intr-o astfel deorganizatie si cat de multa competenta zace intr-o banca. Basca, exista diferente majore intre banci. Dar asta e alta discutie…

    Asta e de fapt un viciu/ pacat generalizat: pretiozitatea mesajului… omul mediu, indiferent ca e zidar, mecanic, sau analist pe Wall Street vrea sa iti ia “maul”. Pana de curand, daca nu erai sofisticat, nu contai. Acum vorbele se masoara altfel…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s