Home

Am scris gandurile de mai jos la solicitarea unei reviste de business. Cum articolul nu a aparut (si nici nu stiu daca va mai aparea), postez aceste ganduri aici.  Intrebarea era: “ce as face cu un milion de euro?”

Nu am un milion de euro; prin urmare judecatile mele de valoare sunt ipotetice. Si prima ipoteza de la care pornesc este ca milionul de care vorbim este facut legal. Nu e doar o ipoteza etica in sine; ea are sens si din perspectiva sursei respectivelor resurse si a efortului care a stat la baza crearii lor. Psihologic vorbind, destinatia finala poate fi aleasa in functie de aceste doua repere. Una e sa castigi la loto, alta e sa fi un fericit mostenitor; intr-un fel te uiti la un milion daca vine din vanzarea unor terenuri pe care le-ai cumparat cu 100.000 cu doi ani in urma; altceva este daca ai construit o afacere de un milion. Discutia are “nuante”.

Vremurile tulburi ne trimit pe cei mai multi dintre noi catre prudenta. Cautam un refugiu, o directie care sa ne conserve valoarea. Dar circula o vorba: Value has a value only if its value is valued. Cu alte cuvinte, inainte de a da curs “ispitei”, trebuie sa raspundem la acele intrebari care dau conturul profilului: de investitor, de antreprenor, de “om cu bani”. Nu cred de aceea ca dezbaterea propusa trebuie sa conduca la un inventar de oportunitati; ci mai degraba la o evaluare sincera, individuala, a valorii pe care fiecare am putea-o da acelui milion, pornind de la lucrurile care ne definesc; si, in plus, de intelegerea acelor principii care au relevanta pentru viata noastra personala si profesionala.

 Care e orizontul de timp pentru care cineva ar fi dispus sa puna la lucru 1 milion de euro? Care e disponibilitatea fata de risc a respectivei persoane? Cat de mult aprecieaza “actiunea” si cat de mult conteaza pentru acel om “ viata linistita”? Cat de mult vrea sa sporeasca acel milion? Teoretic cine a facut un milion, ar trebui sa aiba raspunsuri la aceste cateva intrebari. Teoretic…

Oamenii care au un milion de euro ar trebui sa se familiarizeze foarte bine cu notiunea de portofoliu. Simplificat, este acel “cos” de active (detineri) care le reflecta “eul” despre care vorbeam: cat vrei sa conservi si pentru ce; cat vrei sa inmultesti si pe ce perioada; cu cat din avutie vrei sa se “joci”. Daca nu puteti singuri, apelati la o sesiune de coaching J; o meserie la moda in zilele noastre. Pentru ca decizia de partajare a avutiei e in fiecare dintre noi.

In mod normal 1 milion in valuta “forte” este capital. Capitalul trebuie sa “circule”, spune teoria. Putem sa il lasam sa circule intre 24 de ore si ani de zile. Pentru mine  – personalitatea mea, valorile mele, inclinatia mea fata de risc, orizontul de timp la care ma uit – destinatia potrivita ar fi resursa care devine din ce in ce mai rara: pamantul (in sens de resursa pentru hrana; o “obsesie” mai veche de-a mea si o convingere a propos de sansa acestei tari de a iesi usor din recesiune). Sau care este unica: arta.

Si nu in ultimul rand: timpul! Toate celelalte, rare sau unice, au un pret. Timpul… nu! Daca timpul este important pentru omul cu 1 milion de euro, e cazul sa apeleze la un wealth manager (private banker)

7 thoughts on “Intrebare de 1 milion de Euro!

 1. n-ai fost atent 🙂 “pamantul (in sens de resursa pentru hrana; o “obsesie” mai veche de-a mea si o convingere a propos de sansa acestei tari de a iesi usor din recesiune). Sau care este unica: arta.”

 2. nu m-am gandit niciodata la nuante cand mi-am pus intrebarea asta – intotdeauna ma vedeam castigator la loto :D. dar asa e, altfel gandeste unul care a “facut” milionul, si apoi depinde si “cum” l-a facut.
  cred ca foarte putini din “castigatorii la loto” privesc milionul drept capital. poate si din cei care l-au facut “peste noapte” profitand de anumite conjuncturi. interesant, si relevant si pentru cealalta discutie, de la postul urmator, cu termenul lung. poate si de-aia nu vad super-traderii (sau ciobanii) imbogatiti rapid termenul lung, pentru ca… au facut banul in termen scurt.

 3. Cum ar fi sa investesti toti banii in a-i invata pe ceilalti din experienta ta, sa le transmiti tot ce ai tu mai bun, mai valoros. Asa incat si altii sa descopere lucruri asemanatoare in ei, sa-ti impartaseasca la randu-le despre valoarea lor…Valorile comune sa se-adune….
  Descoperi ca atunci cand ai ceva trait intens, adunat intr-o coerenta, adica ai ceva de scris…asternerea sufletului tau pe hartie merita toti banii. Si nu neaparat prezentarea unei reusite, dar o experienta inteleasa… care sa lamureasca si pe altii, sa-i usureze in alegerile lor viitoare… merita toti banii. Iar daca pentru asta nu trebuie sa ai neaparat un milion ci trairi-experiente profunde, coerenta si deschidere sufleteasca (Internetul strapunge toate celelalte piedici) ai sa vezi cat este de important faptul ca scrii… ca asterni o mostenire nepretuita la picioarele intelegerii celor care iti vor depasi cuvintele. MOSTENIREA TRAIRILOR AUTENTICE ALE SUFLETULUI TAU….
  Nu esti milionar in lumea lor, Takeda, dar in alte lumi esti deja multi-miliardar…

 4. Fiecare va trebui sa constate carei lumi i se dedica.

  In lume toate se pot reduce la cifre (macar asa se sustine). Luam doua elemente=doua cifre; sa le comparam.
  In lumea Vie, in Viata, avem un mar si o para – sa le comparam.

  In lume asta face lucrurile usoare. Cifra mai mare e castigatoare.. nu conteaza pe ce canale a fost obtinuta, nici nu se pune problema. Deci cine vrea sa castige in lume, sa faca cifra cea mai mare. Oricum, dar sa castige. Omul strangator, mereu cu teama ca suma ii poate scadea si toata energia pe care a investit-o se duce…
  In al doilea caz nu mai este asa simplu. Sunt necesare criterii, marul este mai …decat para, apoi para este mai… decat marul…depinde de criterii. Lucrurile sunt mai complicate, ele cer tot mai multa participare, tot mai multa cautare, alte criterii, deci inteligenta, observare, si nu de orice fel, ci observarea Vietii rezumata intr-unul sau altul dintre fructe. Se cere multa informare, deci cunoastere. De aici, din aceste cautari, din observarea elementelor Vii,concrete, de aici se dezvolta simbioza cu Natura, de aici insasi Devenirea omului, pasul catre Omul-fiinta divina. Aici nu se cere comparatie – mereu marul va avea ceva in plus fata de para, si invers. Mereu un om va avea un plus de experiente fata de altul si invers. Fiecare cu calea lui catre devenire, cu probele sale, cu trairile autentice proprii. Aici nu se pune problema cine e mai…ci ce poate oferi fiecare ca diversitate de experiente ca impreuna sa mai urce trepte, fiecare dupa priceperea intelegerii sale. Deci priceperea intelegerii conteaza! Omul care investeste in valoarea sa, valoare care nu se clatina dupa cum se misca frunzele sau crizele. Si care se confrunta cu o singura bariera:moartea. Se spune ca moartea ucide trupul, nu sufletul. Sufletul ia cu sine bagajul valorii interioare, ca pe o mostenire ulterioara. Si chiar daca nu ar fi asa, mai bine o viata in stradania valorii decat una in frica fluctuatiei financiare. Instrumente financiare, moneda virtuala….lumea este ceva abstract… Si daca ne uitam la ceea ce ne inconjoara prin prisma banilor, sa nu uitam de intelepciunea inaintasilor – banul este…ochiul dracului! Natura este cat se poate de vie, de reala; Ea se paote observa cu …ochiul liber, nu e facatura mintii. Atentie cu ce ochi privim!

  Un invatator doreste sa-si testeze elevii si le da un extemporal – sunt tot felul de exercitii; unii dintre elevi raspund cu usurinta la primele, apoi se lanseaza la urmatoarele, din ce in ce mai complexe. Alti elevi nu stiu/vor sa raspunda decat la primele.
  Marele Invatator, prin liberul arbitru al fiecarui elev, va aseza pe fiecare acolo unde-i este locul! Iar timpul acela este tot mai aproape.

  Fiecare va trebui sa se decida cui i se dedica.

 5. Nu despre acest aspect al vietii – banul – imi propun sa ajut oamenii sa descopere. Sunt alte lucruri care ma preocupa; mai faine, si mai de durata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s