Home

Mai multe intamplari si idei mai vechi m-au “indemnat” sa scriu gandurile de mai jos. Impulsul cel mai puternic a venit din cele citite pe peretii de la mormantul lui Napoleon. Si a fost intarit de ideea: “the knowledge of the part and the Wisdom of the whole“. Asadar…

O viziune durabila si consistenta nu se poate naste din brainstorming; ea doar capata consens. Ea nu tine cont de toate optiunile individuale, ci le niveleaza, pentru ca pe termen scurt consensul colectiv este improbabil.  Setul de principii din spatele unei viziuni trebuie insa sa aiba sens colectiv extins, pentru ca ea sa poata fi durabila.

Pe termen mediu si lung oamenii prefera sa urmeze cursul indicat de cei cu viziune. Au nevoie de directie, pentru ca individual nu vor gasi resursele si motivatia de a forma consens; de aceea prefera sa li se arate calea. Pe termen scurt, tind sa doreasca sa le fie auzita vocea. O viziune puternica va fi respinsa initial tocmai pentru ca natura umana e croita pe confort; insa va fi acceptata pe termen mediu si lung tocmai pentru ca, gradual, apar “campioni” care ii confirma beneficiile colective si o transmit mai departe celor incapabili sa o inteleaga pe termen scurt.

O viziune puternica este croita simplu, pe intelesul tuturor, chiar daca nu e inteleasa de la inceput. Simplitatea viziunii trebui sa se concentreze tocmai pe posibilitatea ca ulterior ea sa poata fi usor internalizata in masa. Ea cuprinde principii de echitate si acces deschis la oportunitate.

O viziune durabila este impersonala; nu se concentreze pe subiecti, ci pe flux si beneficii. Ea nu se refera la ce trebuie schimbat, ci la ce trebuie construit.

O structura organizata si riguroasa in jurul acelei viziuni se poate naste doar prin unitatea comenzii. Odata inceputa transformarea, ea are nevoie de consecventa. Si, odata finalizata, arhitectii ei trebuie sa se retraga din comanda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s