Home

Ultimele 18-24 de luni au fost agitate pentru toti. Am descoperit ca bunastarea are limite; ca echilibrul personal si social e foarte fragil; ca solutii traditionale, clasice, pot deveni inutile peste noapte. Cum, inutile, pot deveni institutii, meserii, sisteme; sau chiar convingeri.

Lumea a fost pana mai ieri – si este inca – dominata de ierarhii verticale, specializare si structuri de comanda explicite. Si cred ca la nivel institutional acest model are (si va avea) mult sens. Doar ca – si aici intervine “intriga” – structurile institutionalizate in jurul si interiorul organizatiilor nu se mai pot rezuma la acest model. E vremea retelelor.

Poate ca nu va suna neaparat a ceva nou (nici nu imi propun sa va sugerez asta… e doar constientizarea mea activa), mai ales celor care petreceti mult timp in retele sociale. Ce incerc sa sugerez este ca puterea retelei va merge din ce in ce mai mult in afara web 2.0. Se intoarce in viata reala; web-ul (re)devine unealta. In esenta, tiparul interactiunii in retea se extinde la nivel de masa, dupa modelulul comunitatilor altadata mai putin transparente publicului larg; asa cum s-a intamplat si cu telefonia mobila sau internetul…

In principiu, simt ca ne indreptam catre o “institutionalizare” a acestui model social de interactiune personala si profesionala (lucrativa), in care competentele unui om devin utile unei comunitati apte sa il ajute in contrapartida (“la schimb”) sa isi indeplineasca nevoile si sa isi desavarseasca aspiratiile. Intelegerea mea este ca alegerile noastre tin din ce in ce mai mult de usurinta de a interactiona in interiorul unei retele. Cu alte cuvinte, nu mai este important doar lucrul pe care poti tu sa il faci, ci ceea ce poti face tu impreuna cu altii. Mai inteleg ca esenta vremurilor actuale tine de capacitate de a fi consecvent si de incredere in cadrul unei retele, nu de a maximiza un talent sau o competenta intr-un timp scurt.

Eu numesc acest “fenomen” retea federativa.

Sigur, toate astea vin pe un fond de auto-actualizare si acceptare a unei nevoi de re-inventare personala si disponibilitate pentru invatare permanenta. Lucru care e de natura sa consolideze puterea intregii retele. Co-creatia/ contributia si relevanta individuala in cadrul retelei se mentin cata vreme prezenta e voluntara, onesta, dedicata si oportuna. Retelele isi formeaza in timp imunitate…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s