Home

Mi-am reţinut cu greu tentaţia de a da cep degetelor pentru acest post. Pentru ca de obicei nu scriu despre politică şi oamenii ei. Dar azi “merită” atenţia mea.

Citeam in ZF afirmaţia unui reprezentant al mediului de afaceri care vorbea de două Românii. Aş spune că sunt trei: cea a celor care prostesc, cea a celor prostiţi şi cea a celor captivi (sau prostiţi pe faţă). Trăim o Românie în care, în lipsă de altceva, se dă “prosteală”.

Clasa politică (cât de anost şi plictisitor îmi sună în urechi…) a acestor ani nu face decât să îmi confirme o ipoteză mai veche: suntem o ţară in pubertate. Nu e o critică, ci o constatare; e o etapă pe care, vrem sau nu, trebuie să o parcurgem. E vremea în care explodează hormonii, în care ne creşte mustaţă, în care ni se activează glandele, în care descoperim că avem mai multă forţă în muşchi, în care avem încredere doar în instincte, în care nu avem nevoie de sfaturi, în care suntem galagioşi şi răzvrătiţi, în care lumea începe şi se termină cu noi…  

Evit să critic pe unul sau pe altul… până la urmă orice breaslă pe lumea asta se dezvoltă în timp. Ce înseamnă 22 de ani în cursul unei istorii din punct de vedere al maturizării politice şi civice?! Cu toate astea…

Realitatea celor trei Românii este crudă. În toate drumurile pe care le fac prin ţară, România celor săraci este din ce în ce mai pregnantă; se dezvoltă pe zi ce trece, sau poate că a existat acolo în tot acest timp în care economia a “duduit”; este România rurală, cu precădere, dar nu numai; este şi România periferiei, a centurilor marilor oraşe, a oraşelor fantomă unde cândva râjneau, de bine de rău, întreprinderile mici ale industriei uşoare şi meşteşugurile tradiţionale şi unde, acum, suflă vântul prin geamurile sparte ale halelor de altădată.

Noi, cei cu mai multă şansă nu am vazut-o din pricina ochelarilor de cal pe care viaţa urbană pseudo-occidentală ni i-a pus treptat pe ochi; parţial ca urmare a oportunităţii de a trăi sub protecţia corporatist-multinaţională (azi glob de sticlă de-a dreptul!). Asta este a doua Românie; cea a celor care, deşi o duc relativ bine (sau au dus-o până acum), sunt sclavii propriilor lor vieţi; captivi să plătească taxe, rate şi surprinşi de faptul că viaţa lor de până mai ieri se poate nărui, ca un castel de nisip. E în egală măsură lumea antreprenorilor şi a întreprinzătorilor, a celor care au vrut sa dea naştere unor idei îndrazneţe sau au vrut să dea valoare experienţei lor profesionale. E vestita şi mult anunţata, încă necristalizata, clasă de mijloc; extrem de îngustă şi din ce în ce mai incapabilă să susţină o Românie în pubertate…

A treia României este a celor pentru care viaţa “e grea” când trebuie construită cu efort. Munca îi sperie, îi dezgustă şi, pe cale de consecinţă, îi determină să găsească scurtături şi cărări ascunse. Este România celor fără vocaţie. E România caracterului urât. Este România coruptă; acneea pubertăţii; galagia; zgomotul de fond; bravada; ignoranţa; egoismul; spiritul de turmă…

Articolul meu de azi se termină într-o notă pesimistă. Şi brusc. Adică aici.

Advertisements

5 thoughts on “Cele 3 Românii

 1. Ipoteza conform căreia suntem o nație la “pubertate” presupune o evoluție în timp, nu? Dacă pornim de la premisa că această evoluție a fost întreruptă de jumătatea de secol de comunism și de distrugerea sistematică a oricărui sistem de valori anterior lui 1946 tot ar trebui teoretic să se vadă o urmă de îmbunătățire, nu? Dar puiul acesta mic de evoluție pare că lipsește cu desăvârșire. Mi s-a părut incredibilă paralela dintre articolele scrise de un tânăr Nicolae Iorga la final de secol XIX și ceea ce ne înconjuară mai mult de 100 de ani mai târziu. S-au schimbat actorii și decorurile dar povestea merge mai departe netulburată.

  Mă întreb dacă nu cumva “lupta” dintre cele 2 sau 3 Românii nu are ca efect unic o stagnare în toate domeniile. Este ușor de înțeles și mai ales ușor de întreținut ura și dezbinarea dintre cei săraci, cei bogați, cei aflați la mijloc, la periferie sau în centru. Nici nu cred că este nevoie de o “putere” cu interese care să întrețină această dezbinare, pur și simplu se auto-întreține.

  Într-un mic patrulater din nordul înverzit al Bucureștiului poți să vezi într-o plimbare de 10 minute aproape întregul univers mioritic. Lângă sediul impozant din sticlă și oțel al celei mai mari companii din România este un câmp viran mărginit de un bloc de nefamiliști. Aproape de acest bloc este scheletul unui viitor bloc de lux cu piscină și garaje la subsol. Pe terenurile virane din jurul ruinei moderne sunt cocioabe cu familii întregi de concetățeni minoritari. Seara se strâng pe străduțele ascunse, sparg semințe și privesc spre un gard demn de o închisoare de maximă securitate care apără o vilă impozantă, cu fațada pictată și statui albe de marmură luminate de leduri de ultimă generație. Când merg prin zona respectivă îmi lipsește un singur lucru – behăitul unor oi care se pregătesc de urcat la munte.

 2. Eu am început să măsor din ianuarie 1990. Atunci am conştientizat “noul început”. Istoria… clara sau nu, am descoperit-o mai târziu. Şi am savurat-o ca pe o ruină. Asta a propos de lipsa sistemelor de valori (ca anecdotă, în liceu am avut o profesoară de istorie, monarhistă convinsă, care avea atâta patos când vorbea de regalitate şi tradiţia monarhică implicită a poporului român, încât ni se părea caraghioasă… că veni vorba de pubertate). Poate din pricina asta /orizontul de timp) par mai optimist ca tine…

  Nu cred ca cele trei Românii se luptă între ele. As spune ca, dimpotriva, sunt prea indiferente una fata de cealalta, deloc coagulate. Lupta, după cum apare, e in România 3.

  Iar daca vrei sa vezi oi… Pipera e aproape. Asta ca sa închidem bucla in stil românesc (adică să facem haz de necaz).

 3. Ai surprins foarte bine tabloul actual.

  Vreau sa iti spun ca oamenii din Romania rurala si Romania periferiilor se inghesuie spre Romania aia pseudo-occidentala. Un exemplu – acum 5 ani tinerii din generatia mea plecau din satele din sudul judetului Arges la Pitesti ( aia era evolutia lor sociala) ; acum tinerii pleaca direct din acele sate la Bucuresti si multi de la Pitesti pleaca spre Bucuresti.

  Deci, fenomenul este de inghesuire sociala si iese un mix incalcit si nesanatos.

  Intrebarea mea este: Ce facem noi astia de inca mai degustam din viata pseudo-occidentala (evident la diferite niveluri) ? putem noi sa contribuim cumva la evolutia viitoare a societatii?

 4. tare imi e ca multi din Romania 1 se duc direct in “transeele” Romaniei 3. ma uit la Romania si parca vad “Once upon a time in America”… asta cred ca se intampla, nu mergem pe o migratie sociala bazata pe educatie sau macar pe o minima valoare adaugata. se pleaca de la saracie la capatuiala. si de multe ori asta se face prin trecerea prin zona gri inchis. pana luni nu am crezut ca Romania 3 este atat de puternica. evenimentele din ultimele zile m-au convins: traim un prezent cu valori din ’90. da, Romania este un stat mafiot. ia si schimba asta…

  nu (mai) stiu ce putem face noi. am sperat multa vreme la o coagulare implicita prin schimbarea unor generatii. dar cand vad ce puroi curge in randul generatiei noastre (30-40), mi se face parul maciuca.

  deci nu vad cum am mai putea contribui. cum spuneam, sunt pesimist

 5. Din pacate pentru toti, Romania 3 e contagioasa si nu avem inca institutiile formate = anticorpii necesari pentru a lupta. Aproape ca suntem in America postbelica si sper sa reusim sa angrenam mecanismele de dobandire a maturitatii. O coagulare a celor 3 Romanii nu e posibila decat printr-o emulatie si iesire din starea de umilinta si/sau indiferenta. Ce eveniment ar putea genera o astfel de reactie in societate, nu stiu dar vad din ce in ce mai multi oameni constientizand nevoia de a participa la pactul social cu mai mult decat un impozit platit la timp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s