Home

Haosul acestor zile nu are, după mine, o miză legată de un război politic mai vechi sau de controlul justitiţiei. Are o miză mai simplă, tradiţională pentru orice soi de dispută: resursele.

Aş putea face prinsoare că “întâmplarea” de la Hidroelectrica nu este nici izolată şi nici străină “înalţilor deminatari”. Este o variabilă în ecuaţia luptei pentru resurse.

Deschiderea graduală a pieţei din România a permis de-a lungul acestor 22 de ani persistenţa unui număr mai larg de jucători: locali şi străini.

Jucătorii locali au deţinut o influenţă evidentă asupra dinamicii economiei româneşti; a se vedea ritmul greoi al privatizărilor şi lipsa de claritate a funcţonării instituţiilor statului. Nefiind deloc proşti (ba, dimpotrivă, sunt deştepţi) şi nici neinstruiţi (doar că nu în sensul “economiei de piaţă”), au controlat cu eficacitate mediul economic, in special  “nodurile” din economie.

Circumstanţele favorabile – statutul de piaţă emergentă, oportunităţile de investiţii aproape irepetabile (domeniul imobiliar este cel mai elocvent), “foamea” de consum a acestei pieţe – au încurajat investitorii străini să dea târcoale şi, în final, să se înşurubeze local. Au venit şi direct; dar au căutat să valorifice oportunitatea locală şi pe calea integrării în UE (fondurile europene nu sunt un prânz gratuit…).

Cine este cât de cât chezaş, realizează că nici investitorii străini, nici eterica entitate UE nu sunt aici pentru o cauză românească sau misionară. Nu, ţintesc o exploatare profitabilă a acelor oportunităţi şi resurse. Ei vin insă cu reguli (legitime sau nu… e o altă temă) şi cu o anumită rigoare. Pe care această piaţă şi exponenţii ei nu le-au acceptat, pe fond, niciodată. Le înţeleg, dar pentru că nu le stăpânesc şi nu le agreeză… le refuză. Cu orice mijloace. 

În vremurile bune, de “duduială”, când aproape nimic nu mai era refuzat nimănui, conduita socială şi politică a început, încet-încet, să accepte că logica economiei şi rânduirii occidentale – să o numim generic “predictibilitate” – are o grămada de beneficii.

Pe fondul crizei, “sclipiciul” pieţei – cererea – a dispărut treptat. Generatoarele de venituri s-au împuţinat sau şi-au redus drastic debitul. Şi atunci, rigoarea şi claritatea (predictibilitatea) şi-au pierdut  echilibrul, altfel fragil; politicul şi-a arătat superficialitatea, iar jucătorii locali… forţa.

Un articol de azi din ZF notează: “Criza politică poate transmite un semnal devastator pieţelor. Şi nimeni în România nu dă semne că ar înţelege cu adevărat asta.” Ba, înţeleg foarte bine. Înţeleg că prin această stare tensionată predictibilitatea e anulată şi apetitul capitalului străin inhibat. Cu alte cuvinte, lasă loc într-o piaţă deja gâtuită de scăderea veniturilor. Teoreia îmi pare cu atât mai legitimă când mă gândesc şi la eşecul total al valorificării fondurilor europene, de-a lungul timpului. Din nou, nu mi se pare întâmplătoare.

Pentru ei nu este nevoie de transparenţă; mai nou, apelul vocal la “suveranitate” este grăitor… Pare să ne fie indiferent manifestul clubului la care am aderat voluntar… Pare să ne fie indiferentă opinia publică internaţională… Pare să ne fie străină neîncrederea pieţelor…

Mi-am manifestat zilele trecute într-un grup de prieteni neîncrederea (scepticismul) că ceva se mai poate regla pe termen scurt şi mediu. Am fost întâmpinat cu o reacţie până la un punct firească; nu putem abandona… trebuie făcută curăţenie… e mai necesară ca oricând luarea atitudinii…

Ok! Cum purcedem, în practică, la schimbarea care ne colcăie în sânge? Este suficientă atitudinea de revoltă de catifea? Este suficientă exprimarea ei civică la urne? Care ar fi sau ar trebui să fie miza acestei schimbări? Care e master plan-ul? Pentru ca simplul protest mie mi se pare inutil;  şi, probabil, în ochii “eroilor zilei”, caraghios.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s