Home

Cu vreo jumatate de an în urmă aş fi fost sceptic în a da crezare ipotezei exprimate în citatul de mai jos. Ce văd astăzi îmi dă prilejul să cad pe gânduri.

Citatul este din Petre Ţuţea. Aveţi dreptul să fiţi sau nu de acord cu ideile lui despre lume; eu nu sunt întru totul de acord cu el, ca să lămurim acest detaliu. Însă citatul ăsta… hmm… e al naibi de actual:

Bergson e mai cuviincios ca Aristotel și zice că democrația e singurul sistem compatibil cu libertatea și demnitatea umană, dar are un viciu incurabil: nu are criterii de selecțiune a valorilor. Deci democrația e sistemul social în care face fiecare ce vrea și în care numărul inlocuiește calitatea … Triumful cantității impotriva calității. Bergson a fost acuzat in micul dicționar filozofic al lui Stalin ca e fascist. Fără să gândesc în stilul darwinismului social, nu pot să rămân indiferent la incapacitatea democrației de a asigura selecțiunea naturală a valorilor. Democrații gândesc corpul social aritmetizat: numără capetele toate și unde e majoritate, hai la putere. Sufragiul turmei! În democraţie, numai întâmplarea naşte un mare şef.  …Asta e părerea mea despre democrație.”  

E şi un soi de răspuns celor care se declară sideraţi şi indignaţi de faptul că nu mai am nicio tragere să-mi exprim sufragiul…

Advertisements

One thought on “Descopăr şi eu…

  1. ideea in democratie e sa nu fie nevoie de un mare sef. iar cantitatea se spune ca are de obicei dreptate, indiferent de pregatire – crowdsourcing, dar cu conditia ca subiectii sa fie independenti si nemanipulati, care ne duce si la imperfectiunea democratiei, ca nu se poa’ fara manipulare.
    selectiunea naturala a valorilor se face in economie si societate, cum-necum, mai putin in politica (interesant – de ce?) ma intreb insa – asigura sisteme alternative (dictatura, semidictatura, altele?) o mai buna cernere a valorilor?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s