Home

Pe măsură ce mă “deştept” citind una-alta, dau de idei care mă fac din ce în ce mai conştient de motive sau argumente din pricina cărora ar trebui ca românismul să nu mă mai surpindă. Şi asta pentru că, aparent, pe fond, nu s-a schimbat aproape nimic încă de la începuturi.

Tocmai am terminat de citit Thocomerius-Negru Vodă – Un voivod de origine cumană la începuturile Tării Românești. Autorul, Neagu Djuvara, m-a convins din nou că este un istoric echilibrat. Prin această carte propune teoria conform căreia obârşia “rânduitorilor” Ţării Româneşti din perioada medievală (aproximativ anul 1300) erau cumani; adică nicidecum daco-romani, sau vlahi; şi nici măcar slavi… ci o ramură a unui popor turanic.

E deja o poveste veche, sunt convins că pe mulţi nu-i va lua prin surprindere această informaţie. Ca să nu mai pomenesc de ultimele tentative parţial reuşite ale Academiei Române de a determina, cu mijloacele ştinţifice ale timpurilor noastre – genetice – originea Basarabilor. Adică acei descălecători de care vorbeam; fondatorii de jure ai statului românesc la Sud de Carpaţi. 

Cartea este destul de grea; e plină de referinţe istoriografice, liste de toponime şi lucrări în câteva limbi; unui neiniţiat ca mine i-a venit greu să parcurgă fiecare frază, chit că e dichisit meşterită de maestrul Djuvara. Cum spuneam, echilibrat, deşi pe alocuri îşi asumă anumite opinii mai degrabă categorice.

Cu care aş fi de acord, mai ales că ele fac apel la domolirea unui naţionalism ieftin şi prea puţin ajutător; vremurile ne conving de faptul că mai multă deschidere faţă de faţetele istoriei ne-ar putea ajuta să înţelegem, de exemplu, de ce au maghiarii din Transilvania “nostalgii” atât de bine ancorate: inclusiv Basarabii, indiferent de originea lor, au fost, o vreme, sub suveranitate ungară.

Au fost şi câteva lucruri noi pe care le-am aflat: unde a avut loc, de fapt, bătălia de la Posada; originea săsească a oraşului Câmpulung Muscel; începuturile creştin-catolice ale Ţării Româneşti; şi alte câteva lucruri care, cum spuneam la început, mă lămuresc asupra unor caracteristici de neam. Care uneori mă surprind, alteori mă intrigă.

Ce cred că este esenţial dincolo de cumanismul voivodal de la începuturile Ungrovlahiei (sic!)… Acest stat de la Sud de Carpaţi s-a născut dintr-o răfuială recurentă ungureasco-tătară; iar localnicii, împreună cu aceşti descălecători, au căutat pe de o parte o consolidare statal-teritorială, pe de altă parte un echilibru între cele două puteri ale vremurilor.

Tribut trebuia să le plătim, încă de atunci, şi unora, şi altora. De aici poate dualitatea care ne-a însoţit de-a lungul veacurilor (şi pe care o dovedim cu prisosinţă şi azi); specificul luptelor aproape de gherilă (Posada a fost urmată de Rovine, mai apoi de Codrii Cosminului, ca să spun doar alte două episoade consacrate de luptă NU faţă în faţă…), determinate de inforioritatea armatei, ca număr şi tehnică; tendinţa constantă de a supravieţui ca neam şi stat, mergând pe sârmă, în principal ca urmare a poziţiei geo-strategice pe cât de atractive, pe atât de pricinoase.

Am mai scris cu alt prilej: aparent doar cu această ocazie cineva a “descălecat” în locurile astea. Alţii au venit, au văzut, le-a plăcut una-altă, au ales, au luat, au plecat. Fac o paranteză, poate puţin forţată: şi astăzi, în vremuri mai puţin ferice, noii “migratori” – a se citi capitalurile şi investitorii internaţionali – au venit, au valorificat, au maximizat şi acum… pleacă; temporar.

Dacă cercetările genetice pe osemintele lui Vlaicu Vodă şi ale lui Mircea cel Bătrân vor confirma originea cumană a Basarabilor, nu ne rămâne decât să le mulţumim acestora pentru că, dincolo de trecerea la sud de Carpaţi, au ales să se dea jos din şaua calului, să se aşeze aici şi să construiască catedrale. 

Şi au dat un sens şi o credinţă oamenilor de aici; parcă mereu în aşteptarea unor “descălecători”…

P.S. Îi mulţumesc lui bro’ Explorish pentru că m-a surprins oferindu-mi această carte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s