… este numele unui joc african de strategie. Era la concurență pe raft cu Monopolis. Mi-a atras atentia designul simplu al ”tablei” de joc, care este mai degraba o cutie cu 16 găuri. Odată ajuns acasă și citind broșura cu instrucțiunile, am realizat că deși e un joc simplu, e captivant și nu te ”scutește” de gândire. E atipic în mai multe privințe.
În primul rând, are o serie de ”legi” nescrise în spatele regulilor de joc. Mai exact e vorba de două principii:
1. ”Dacă vrei să seceri, trebuie să semeni”;
2. ”Cine așteaptă să primească, trebuie să învețe mai întâi să ofere”…
… și două reguli ”sacre”:
1. Nu se elimină adeversarul; în spate fiind proverbul: ”Cine distruge pământul, nu mai are voie să secere niciodată”;
2. ”Adversarul tău să nu fie înfometat”.
O altă chestie care îl face diferit de orice alt joc pe care l-am întâlnit, este faptul că cele 48 de piese sunt la fel și reprezintă proprietatea comună a celor doi jucători, cât timp se pe tabla de joc. Idee pornită tot de la un proverb: ”Semințele sunt ale aceluia care are nevoie de ele”. Jocul are deci și reguli care îl protejează – până la un punct – pe cel mai puțin agil. În final, câștigă însă cel care înțelege un alt proverb: ”Cine seamănă mai bine, va secera mai bine”.
E total diferit ca logică și spirit de tot ce am întâlnit până acum; nu e un joc conflictual, distructiv, agresiv. Ambii jucători folosesc și împart aceleași resurse. Câștigă doar cel mai… harnic.
A fost o revelație plăcută. Vi-l recomand: http://en.wikipedia.org/wiki/Oware