Home

Primesc din ce in ce mai multe intrebari legate de carte: ce e MANA? De ce nu in romana? Cand apare romanul? Pentru toate exista cate o explicatie. In acest post voi raspunde doar la ultima. De fapt, o sa va descriu procesul prin care am trecut de la inceputul lui martie cand traducerea a fost gata.

Inregistrarea la CreateSpace e relativ facila. Dupa ce primesti calitatea de membru, incepe procesul de editare in sine. Fie ti-l faci singur, fie apelezi la serviciile lor. Ei bine, asta am facut eu. Am cumparat serviciile de editare – limba, punctuatie, topica, sensul vorbelor – si design al romanului – punerea in pagina, lucruri placute ochiului, stilul si marimea fontului. Fiind la distanta, am avut pana acum trei conferinte telefonice cu echipa care mi-a fost repartizata pe perioada editarii pana la publicare.

Da, conferinte telefonice (celor care le-am mai spus au facut ochii mari). Practic, prin aceste discutii, ei incearca pe de o parte sa imi inteleaga viziunea, perspectiva estetica, asteptarile ca autor, dar sa si imi explice in cel mai mic detaliu in ce constau serviciile, care e procesul, ce astepari eu ei de la mine (ca feedback). Imi indica surse de documentare suplimentare pentru a-mi face o idee despre optiunile pe care le am a propos de publicare si distributie.

Munca lor de editare si design se desfasoara in paralel, si se intalnesc undeva pe la mijlocul lui iunie cand eu voi primi un formular in format fizic pe care va trebui sa imi dau un ok final; asta dupa ce in prima parte a lui iunie va trebui sa imi dau ok-ul pe modificarile de editare.

Apoi, in toata “nebunia” asta e si o parte administrativa. Procesul self-publish e chiar “self“. De la aspectele fiscale si comerciale (unde imi incasez redeventele? cum se face decontarea lor? ce avantaje fiscale as putea valorifica – mi-am luat numar de lucrator de la Internal Revenue System; dau consultanta ANAF-ului la cerere).

Ei bine, toate aceste “maruntisuri” dureaza. Iau timp.

De aceea in timpul care mai ramane -in dimineti ca aceasta si weekend-uri – postez lucruri despre idei din carte, ca sa va introduc in subiect. Sau in obiect. Cum a fost si acesta. L-ati citit?

http://www.budofcore.com/theblog/thesalmons/why-do-we-share/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s