Home

Cine nu-si aduce aminte de acea secventa memorabila din “A Few Good Men”? Cati dintre noi oare am putea “duce” un astfel de adevar?

Lumea asa cum se prezinta astazi, global, ne ofera multa informatie. Poate prea multa; uneori si inutila, si irelevanta, si manipulativa, si “gunoi”. Surse credibile si mai putin credibile se inghesuie sa ne atraga, convinga, captiveze cu adevarul lor. Sau cu versiunea lor de adevar. Stau de multe ori si ma intreb cand sau daca a existat vreodata, in vreo etapa istorica, un fundament mai sanatos pentru adevar.

Temele “mari” care ni se releva – uitati-va doar la ce se intampla de cateva saptamani bune si la noi – sunt de cele mai multe ori suficient de controversate si lipsite de argumentatie transparenta, incat si sustinatorii si opozantii pot fi, concomitent, credibili; sau dimpotriva. Asta in conditiile in care, paradoxal, informatia este disponibila pentru cei mai multi dintre noi.

Incapacitatea noastra de a pune degetul pe un adevar rezonabil (daca pot sa ii spun astfel) este poate cea mai mare fisura la nivel de grup si comunitate. Adevarul dual si potential credibil in ambele sensuri, in acelasi timp, ne fragmenteaza. Nu ma prind in totalitate care ar putea fi efectele pe termen mai lung, dar la mintea cocosului pare sa se contureze cel putin un scenariu: confuzia cronica si indarjirea fara miza. Practic, un astfel de adevar dual ne ocupa timpul, ne consuma energia si ne transforma in mori stricate. Sau ne conduce (partea optimista) catre surse cu informatie neutra sau de nisa. Si ne tine “in banca noastra”.

Poate gresesc. Poate ca adevarul chiar exista iar eu nu il vad sau nu sunt capabil sa il “izolez” de scame.

Insa, daca nu ma insel, ma intreb… cat putem rezista doar sub zodia perceptiei?

0009245_2008_MC_Tx304

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s