Home

Pe parcursul intregului meci Brazilia-Germania (1-7) pe peretii facebook-ului s-a facut mit Stock de sud-americani. Sfarsitul partidei a aratat o alta fata a sportului mare. Si nu doar asta…

Primul gest al lui David Luiz a fost o ingenunchere sincera si spontana in fata lui Dumnezeu. Ce s-a intamplat in acest meci nu are legatura cu fotbalul asa cum il stim noi. A fost e o anomalie, o zgarietura adanca pe istoria fotbalului brazilian; dar nu a avut de-a face cu fotbalul.

Meciul in sine a aratat mai multe. In primul rand ne-a readus aminte (ne place sau nu) ca diferentele culturale si de caracter pot face diferenta; pe teren si in afara lui. Cu siguranta, un astfel de deznodamant nu vom mai vedea prea curand.

Ca sa fiu sincer, nu mi-a placut Brazilia la acest campionat… nu cred de exemplu ca merita sa castige meciul de debut cu Croatia. A fost ca o Italie in zilele ei de glorie, in care nu valoarea si tehnicitatea au dus-o pana in semifinala, ci contextul. Dar ce s-a intamplat in aceasta noapte cu siguranta nu ar fi trebuit sa i se intample unei echipe care face, sistematic, spectacol pe teren. O echipa cu istorie si care, de zeci de ani, da jucatori fantastici acestui sport.

Brazilienii (fara prea multe vedete in teren daca ma intrebati pe mine, spre deosebire de alti ani) au cedat psihic aproape nepermis. Vorbim totusi de fotbalulul modern in care, dincolo de orice, jucatorii sunt profesionisti si se pot redresa (cel putin la acest nivel). Jucatori care evolueaza si la echipe mari din Europa unde ma astepta ca pregatirea mentala sa joace un rol cheie. La brazilieni, aseara, butonul de remontare a fost blocat.

Germania nu a cedat nimic. A fost chiar caraghioasa reactia lor la golul brazilienilor, erau nervosi ca au primit gol… Ar fi fost in stare sa nu se opreasca din a marca. Au jucat pana in ultimul minut. Au tras pentru fiecare minge. In minutul 80 eu alergau ca in minutul 8. Asa e neamtul… bravo lui!

Finalul a aratat, cel putin la cald, si o alta Germanie. Una a sportivitatii. Ce-a fost in teren a fost in teren. Dupa fluierul final, s-au trezit si ei cu revelatia ca au zdrobit o mare campioana la ea acasa. Am vazut multa compasiune, mult fair-play. Iar asta vine, cum scriam si mai sus, din caracter. Din nou, bravo neamtule!

A fost un meci intre echipa unui popor care traieste pentru fotbal si una a unui popor care traieste pentru performanta in tot ce face. Felicitari Germania, fruntea sus Brazilia! A fost un accident…

image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s