Home

…care au gasit repede raspunsul la problemele zilei: “era mai bine pe vremea lui Ceausescu”. Am preluat partial o povestire din zona de comentarii la un articol scris de E.O. Chirovici

“Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar odata a picat o grupa intreaga.

Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA! Profesorul le-a spus, “OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Notele tuturor vor fi mediate si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota A.” Dupa primul test, notele au fost mediate si toti au primit un B. Studentii care au studiat intens au fost suparati, dar cei care au invatat mai putin au fost bucurosi peste masura. Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei vor o “pomana”, asa incat si ei au studiat mai putin. Media celui de-al doilea test a fost D! Nimeni nu mai era fericit. Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost F (picat). Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat.

Profesorul le-a spus ca socialismul ar fi picat in final deoarece, atunci cand recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aiba succes. ”

Atasez si o analiza marca Einstein. Pare o definitie mai echilibrata? Sau…

http://l-avantgarde.blogspot.com/2009/05/einstein-despre-socialism_29.html

3 thoughts on “Pentru nostalgici…

  1. la tara am doi vecini. unul e somer si lucreaza cu ziua prin sat, celalalt e avocat la oras. amandoi au copii care au dat la facultate anul asta. cel cu tatal somer a luat peste 9 la bac. celalalt a luat 6 si ceva. pe vremuri, ala cu 9 ar fi ajuns la facultate la bucuresti si cel cu 6 la vreo post liceala. in capitalism ala cu 9 s-a dus facultate la ploiesti, ca bucurestiul e prea scump. iar cel cu 6 e la bucuresti ca locuri cu taxa sunt destule. E mai bun capitalismul decat socialismul sau sunt amandoua proaste dar in feluri diferite?

  2. sunt multe if-uri asociate povestii tale. si as incepe cu cel in care si pe vremea de dinaminte copiii de: doctori, avocati, ingineri… isi gaseau locul “meritat” in societatea comunista. am exemple concrete. ce vreau sa spun, este ca logica sferelor de influenta nu are granite ideologice si de sistem. cei “cu bani” isi vor promova progeniturile in orice timp, in orice regim, in orice tara.

    si stii care e paradoxul? si eu as face la fel. mi-as ajuta copilul sa treaca peste o sincopele sau accidentele unei varste. mai exact imi voi ajuta copilul daca va fi necesar. e firesc.

    sansa unei vieti mai firesti este mai la indemana intr-un sistem care nu promoveaza egalitarism de dragul ideologiei. nu ne nastem egali, alex. deci nu putem fi egali si mai incolo.

    e mult de rontzait…

Leave a comment